Σας έχει τύχει να διαμαρτύρεστε, να σας φαίνονται όλα χάλια, η διάθεσή σας να μη φτιάχνει με τίποτα μόνο και μόνο επειδή το στομάχι σας είναι άδειο; Αν ναι, δεν αποτελείτε την εξαίρεση αλλά τον κανόνα, καθώς η πείνα φέρνει γκρίνια. Παρά ταύτα, μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες άρχισαν να καταλαβαίνουν τον μηχανισμό που συνδέει το στομάχι με την ψυχολογία.

Ειδικότερα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Guelph στον Καναδά ανακάλυψαν μελετώντας ότι η απότομη πτώση της γλυκόζης (αυτό συμβαίνει όταν νιώθουμε πεινασμένοι) είναι η πιθανή αιτία που επηρεάζει τη διάθεσή μας. «Βρήκαμε στοιχεία που δείχνουν ότι μια αλλαγή στο επίπεδο της γλυκόζης μπορεί να έχει διαρκή αποτελέσματα στη διάθεση» δήλωσε ο καθηγητής Francesco Leri από το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος παραδέχεται, ήταν σκεπτικός όταν ερχόταν αντιμέτωπος με μαρτυρίες ασθενών που περιέγραφαν έντονη ευερεθιστότητα εξαιτίας του αισθήματος της πείνας. «Πλέον τους πιστεύω. Η υπογλυκαιμία είναι ένας ισχυρός φυσιολογικός και ψυχολογικός παράγοντας άγχους» συμπληρώνει ο ίδιος.

Η ΓΛΥΚΟΖΗ. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές έκαναν σε ποντίκια έγχυση με αναστολέα μεταβολισμού της γλυκόζης προκαλώντας τους υπογλυκαιμία και στη συνέχεια τα τοποθέτησαν σε συγκεκριμένο θάλαμο. Σε ξεχωριστή περίπτωση, τους δόθηκε ένεση με νερό και τοποθετήθηκαν σε διαφορετικό θάλαμο. Οταν δόθηκε η επιλογή σε ποια αίθουσα θα εισέλθουν, απέφυγαν έντονα τον θάλαμο όπου βίωσαν την απότομη πτώση της γλυκόζης.

Η συμπεριφορά αυτή μεταφράστηκε από τους επιστήμονες ως έκφραση άγχους και αγωνίας. Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα αίματος των ποντικών ύστερα από υπογλυκαιμία και βρήκαν περισσότερη κορτικοστερόνη — δείκτης φυσιολογικού στρες. Επιπλέον τα πειραματόζωα εμφανίστηκαν πιο υποτονικά όταν τους δόθηκε ο αναστολέας μεταβολισμού της γλυκόζης.

Οι επιστημονικές αυτές παρατηρήσεις πιθανόν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και τους άγχους, δεδομένου ότι φαίνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Επιπρόσθετα τα νέα αυτά ευρήματα παρέχουν μια εικόνα για τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και νόσων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η βουλιμία και η ανορεξία. Εχοντας διαπιστώσει ότι η υπογλυκαιμία συμβάλλει στην αρνητική διάθεση, οι ερευνητές σκοπεύουν να διαπιστώσουν αν η χρόνια υπογλυκαιμία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαταραχών όπως η κατάθλιψη.