«Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντέξει μία ακόμα μεγάλη ύφεση, η οποία θα πιέσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Η προειδοποίηση ήρθε από τη Moody’s την ώρα που στις αγορές εκδηλώνονταν ισχυρές πιέσεις με βασικό υπαίτιο την Ιταλία και τους πειραματισμούς της κυβέρνησης με το έλλειμμα, κόντρα στη γραμμή της Κομισιόν.

Η αναταραχή στις αγορές άρχισε να κλιμακώνεται επικίνδυνα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας όταν αποφασίστηκε ότι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 θα διαμορφωθεί σε 2,4% του ΑΕΠ ώστε η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια να εφαρμόσουν μέρος των προεκλογικών τους εξαγγελιών, παρά τις προειδοποιήσεις ότι η δημοσιονομική απειθαρχία (στόχος ήταν έλλειμμα 0,8% και ο συμβιβασμός θα μπορούσε να κινηθεί στη ζώνη του 1,6% του ΑΕΠ) θα φέρει την Ιταλία αντιμέτωπη με τις αγορές. Οπως και έγινε τελικά με τα ιταλικά ομόλογα σε ξεπούλημα και το ευρώ υπό πίεση.

Σε αυτό το σκηνικό, στην Αθήνα την επομένη της κατάθεσης προσχεδίου διπλής όψης – με περικοπές συντάξεων και χωρίς – και ενώ το πολιτικοοικονομικό τοπίο παραμένει θολό, η προσθήκη έντονων ανησυχιών για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αποτυπώθηκαν σε έκθεση της HSBC, ήρθαν να δώσουν τροφή στην αβεβαιότητα.

Στο Χρηματιστήριο, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε σε νέο χαμηλό 32 μηνών, ενώ στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις και οι τιμές των ελληνικών τίτλων σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπουν σε σκηνικό καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια, με την ένταση του ιταλικού τυφώνα να αυξάνεται επικίνδυνα. Δημιουργούνται σταδιακά όλες οι συνθήκες για ένα τουλάχιστον δύσκολο, αν όχι «κολασμένο», κλείσιμο του έτους, όπως εκτιμούν αναλυτές.

«Αν και υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις από το 2008, η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη σε οικονομικούς όρους, καθώς το χρέος είναι υψηλότερο, υπάρχουν λιγότερα εργαλεία για να συμβάλουν στην ανάκαμψη, οι τιμές των assets κορυφώνονται, τα πολιτικά και ρυθμιστικά ρίσκα αυξάνονται και οι διασπαστικές τεχνολογίες επηρεάζουν όλο και περισσότερους τομείς. Γενικά, το διαθέσιμο περιθώριο ελιγμού για να μετριαστεί η επίπτωση μιας ακόμα ύφεσης συρρικνώνεται» δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Moody’ s Paolo Leschiutta.

Σε μία προειδοποίηση με ειδικό βάρος για την Ελλάδα, στην έκθεσή της η Moody’s σημειώνει πως τα υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα δημόσιου χρέους θα αφήσουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτεθειμένες στην επόμενη ύφεση και στην επίπτωση του κόστους που σχετίζεται με τη γήρανση του πληθυσμού…

 

ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗΛΑ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ. Επιστρέφοντας στην Ιταλία, χθες οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων βρέθηκαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών. Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η αύξηση του κόστους δανεισμού του ιταλικού Δημοσίου, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στις αρχές Μαΐου τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας είχαν αρνητική απόδοση -0,396% και χθες έφτασε έως και το (+) 0,4%. Οι πιέσεις στις τιμές των ιταλικών τίτλων είναι πιο έντονες τις τελευταίες ημέρες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όπως άλλωστε και ο κίνδυνος ρήξης με την ευρωζώνη εντοπίζεται στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Με οδηγό την Ιταλία, η ελληνική αγορά είχε και τους δικούς της λόγους για να καταγράψει αρνητικές επιδόσεις σε Χρηματιστήριο και ομόλογα.

Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ, καταγράφει η έκθεση της HSBC, στην οποία διατυπώνεται η εκτίμηση πως «οι επενδυτές φαίνεται να έχουν χάσει παντελώς την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες». Η αγορά, σημειώνεται στην έκθεση, «ανησυχεί επίσης πως θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους (NPEs) με πιο κοστοβόρο τρόπο, είτε μέσω μιας διαρκώς πιεσμένης κερδοφορίας ή, ακόμα χειρότερα, μέσω κατανάλωσης κεφαλαίων», για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η αντίδραση της αγοράς φαίνεται υπερβολική: «Τα πράγματα φαίνονται χειρότερα απ’ όσο ελπίζαμε, αλλά καλύτερα απ’ όσο φοβόμαστε».

 

ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ. Με ημερήσιες απώλειες 3,97% χθες, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 32 μηνών, με τις ισχυρότερες πιέσεις στη μετοχή της Πειραιώς (-13,23%).

Είχε προηγηθεί στο τέλος της περασμένης εβδομάδας δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Πειραιώς συμφώνησε με τον SSM να αναζητήσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, με την επισήμανση ότι οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι ευνοϊκές. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα γινόταν αναφορά και σε συμφωνία «ευελιξίας» όσον αφορά τον χρόνο άντλησης κεφαλαίων ακριβώς εξαιτίας της αναταραχής στις αγορές.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός όσον αφορά τα χρονικά περιθώρια που έχει η τράπεζα για την έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) προς ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο περιθώριο παρουσίασης του νέου προγράμματος κοινωνικής υπευθυνότητας Project Future, υπογράμμισε ότι υπάρχει ευελιξία ως προς τον χρόνο υλοποίησης του σχεδίου αύξησης των ιδίων κεφαλαίων της, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.

Με τον τρόπο αυτόν θέλησε να στείλει μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα πως δεν υφίσταται τελεσίγραφο από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών μέχρι το τέλος του χρόνου.