Με ορισμένα κράτη της ευρωζώνης να συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις γύρω από το ζήτημα της ακύρωσης του μέτρου περικοπής των συντάξεων, το πρώτο μήνυμα που εξέμπεψε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ήταν ενθαρυντικό για την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα, όπως και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Το μέτρο των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό» δήλωσε ο Σεντένο μετά το χθεσινό Eurogroup, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα δύο σενάρια που περιλαμβάνει το προσχέδιο προϋπολογισμού. Ο πρόεδρος της ευρωομάδας απέδωσε τη θέση του στο ότι αφενός το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας έχει αναμορφωθεί και αφετέρου η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με πριν από 18 μήνες, όταν θεωρήθηκε απαραίτητο το συγκεκριμένο μέτρο.

Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις και τους στόχους προκειμένου η γενικότερη κατάσταση της χώρας και τα μεγέθη του χρέους να κινηθούν στα αναμενόμενα επίπεδα, ενώ δικαιολόγησε την ύπαρξη των δύο σεναρίων του προσχεδίου στο ότι οι συζητήσεις επί του θέματος συνεχίζονται.

 

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι επί της ουσίας συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων, συμπεριλαμβανομένου του μέτρου για τις συντάξεις, θα γίνει μετά τις 15 Οκτωβρίου, οπότε η χώρα θα καταθέσει στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αν και δήλωσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο για να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους της φετινής και της επόμενης χρονιάς, διευκρίνισε ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση και με τα κράτη-μέλη για το αν θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Στις διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρέπεμψε και ο Ρέγκλινγκ, υποδεχόμενος πάντως ως θετική εξέλιξη την απόφαση της κυβέρνησης να περιλάβει δύο σενάρια στον προϋπολογισμό. Πάντως, ο Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι στις 15 Οκτωβρίου η Κομισιόν θα περιμένει την κατάθεση ενός προσχεδίου με μόνο ένα σενάριο, «αλλά δεν μπορώ να πω ποιο θα είναι αυτό».

 

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά κράτη – μεταξύ τους η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, οι βαλτικές χώρες, η Αυστρία – δεν αφήνουν πολλά περιθώρια προσδοκιών ακύρωσης των ψηφισμένων περικοπών. Εκτιμάται μάλιστα ότι λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν ορισμένες χώρες να κρατήσουν ακόμα σκληρότερη θέση έναντι της Ελλάδας.

Οσον αφορά την Ιταλία, το Eurogroup έστειλε αυστηρό μήνυμα για συμμόρφωση στην ιταλική κυβέρνηση, με τον πρόεδρο της ευρωομάδας να δηλώνει ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας προκάλεσε πολλά ερωτήματα και ανησυχίες. Μάλιστα, ο ευρωπαίος επίτροπος Μοσκοβισί εξέφρασε την ανησυχία για «το ποιος θα πληρώσει τν λογαριασμό» του ελλείμματος 2,4% του ΑΕΠ, αφού η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να ασκήσει επεκτατική πολιτική.