Από 1η Οκτωβρίου ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός ώστε να υπάρξει ανοσία του πληθυσμού στα νέα στελέχη του ιού της γρίπης. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που οφείλουν να σηκώσουν το μανίκι τους ώστε να προστατευθούν από πιθανή νόσηση και σοβαρές επιπλοκές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά φαρμακεία έχουν ήδη προμηθευτεί αντιγριπικά εμβόλια.

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας συνιστά να χορηγείται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών. Ιδιαίτερη βαρύτητα, δε, δίνεται και στους επαγγελματίες υγείας, καθώς παρά τις σχετικές συστάσεις οι υγειονομικοί, όπως αποδεικνύεται, αντιστέκονται ετησίως.

Επιπλέον, πρέπει να εμβολιάζονται ενήλικοι που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

n Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.

n Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή – Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).

n Μεταμόσχευση οργάνων.

n Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες – Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα – Χρόνια νεφροπάθεια – Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα.

n Εγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες – Ατομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2.

n Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

n Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων κ.λπ.

n Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών – Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωικής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι οι επιστήμονες επιμένουν ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός πρέπει να γίνεται τον Οκτώβριο ή έστω τον Νοέμβριο, προσθέτουν ότι εκείνοι που το αμέλησαν μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.