Αφιερωμένη στην καρδιά μας είναι η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, καθώς έχει καθιερωθεί να εορτάζεται εκείνη την ημέρα κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Η συμβολική σημασία της είναι ιδιαίτερα σημαντική και φέτος, δεδομένου ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, παρά τις εντατικές προσπάθειες ενημέρωσης και «εκπαίδευσης» των πολιτών, παραμένουν η πιο συχνή αιτία ασθένειας και θανάτου στον πλανήτη.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής – που χαρακτηρίζεται κατά κανόνα από την έλλειψη φυσικής άσκησης, την καθημερινή χρήση του αυτοκινήτου ακόμη και για κοντινές αποστάσεις, την κακή διατροφή (πλούσια σε λιπαρά και αλάτι) και το κάπνισμα – «πληγώνει» το καρδιαγγειακό σύστημα.

Αιτίες. Υπό τα δεδομένα αυτά, οι ειδικοί του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ΕΚΚ) σημειώνουν ότι «ιδιαίτερη σημασία για την πρόκληση των καρδιαγγειακών παθήσεων έχουν το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και το οικογενειακό ιστορικό».

Συνεπώς, «η οργανωμένη πρόληψη, σε ατομικό και σε κοινωνικό επίπεδο, αποτελεί το βασικό όπλο για την αντιμετώπισή τους. Η άσκηση, η μεσογειακή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος, οι πολιτικές απαγόρευσης καπνίσματος (σε κλειστούς δημόσιους χώρους) καθώς και η φαρμακευτική αγωγή έπειτα από ιατρική συνταγή συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των θανάτων από καρδιοπάθειες».

Επικαλούνται δε το παράδειγμα άλλων κρατών που εφάρμοσαν την οργανωμένη πρόληψη, όπως η Αγγλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μεταξύ άλλων έχουν εισαγάγει ως μάθημα την αγωγή υγείας από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Και προσθέτουν: «Είναι ώρα πλέον και η χώρα μας να κάνει το παραπάνω πράξη».

Το κάπνισμα. Στο πλαίσιο αυτό, πρώτιστης σημασίας μέτρο είναι η εφαρμογή του νόμου της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Και αυτό διότι έχει αποδειχτεί ότι είναι μία από τις παρεμβάσεις που προσφέρει άμεσα αποτελέσματα, μειώνοντας τα εμφράγματα και βελτιώνοντας τη δημόσια υγεία. Αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή του νόμου χωρίς δισταγμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας έχοντας υπόψη τη σημαντική σημασία της ενημέρωσης για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων πραγματοποιεί ειδικές ενότητες με απλοποιημένα θέματα, ώστε να είναι κατανοητά σε όλους τους πολίτες, κατά τη διάρκεια των συνεδρίων και των σεμιναρίων του. Αλλωστε, ένα από τα κεντρικά συνθήματα είναι ότι «ο καθένας μας με τον τρόπο που ζει μπορεί να κάνει τη διαφορά».