Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση άσθματος, όμως νέα μελέτη έρχεται να υπογραμμίσει την πιθανή αμφίδρομη σχέση των δύο αυτών παθήσεων.

Ειδικότερα, ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με άσθμα κινδυνεύουν περισσότερο να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα βάρους, με τις πιθανότητες να αυξάνονται για εκείνους που ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη πάθηση στην ενήλικη ζωή τους και για όσους διαγιγνώσκονται με άσθμα χωρίς αλλεργίες.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι η παχυσαρκία μπορεί να πυροδοτήσει το άσθμα, ίσως μέσω φυσιολογικών, μεταβολικών ή φλεγμονωδών αλλαγών. Μέχρι στιγμής έχει γίνει ελάχιστη έρευνα για το εάν ισχύει το αντίστροφο, εάν δηλαδή το άσθμα μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία» δηλώνει ο δρ Subhabrata Moitra, ερευνητής στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία και στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης.

«Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν αρκετοί άνθρωποι τους οποίους παρακολουθήσαμε για μεγάλο διάστημα για να παρατηρήσουμε τη σχέση των δύο καταστάσεων» προσθέτει. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από 8.600 ανθρώπους από 12 χώρες οι οποίοι περιλαμβάνονται στην Ερευνα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Αναπνευστική Υγεία.

Εκείνοι που είχαν εκδηλώσει έστω και μία κρίση άσθματος, ξυπνούσαν λόγω δύσπνοιας ή λάμβαναν σχετική φαρμακευτική αγωγή, ταξινομήθηκαν σε μια ειδική κατηγορία. Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα που αφορούσαν τον κάθε συμμετέχοντα σε βάθος 10ετίας και 20ετίας.

Επειτα από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων και αφού πρωτίστως συνεκτιμήθηκαν σημαντικοί παράγοντες – π.χ. ηλικία, φύλο και σωματική δραστηριότητα  -, οι ερευνητές κατέληξαν ότι περίπου το 10% όσων έπασχαν από άσθμα στην αρχή της μελέτης απέκτησαν πρόβλημα βάρους 10 χρόνια μετά. Το ίδιο ίσχυε μόνο για το 8% όσων δεν είχαν αρχικά άσθμα.

Με βάση τα νέα αυτά α, οι επιστήμονες καταλήγουν ότι οι δύο αυτές ασθένειες πιθανόν να αλληλεπιδρούν με πιο περίπλοκο τρόπο από ό,τι εκτιμούν οι επιστήμονες. Εντούτοις, χρειάζεται να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί περαιτέρω η αμφίδρομη σχέση τους και να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός που πυροδοτεί την παχυσαρκία.