Τρεις φορές αντιμετώπισε ο Αστέρας Τρίπολης πέρυσι τον Ολυμπιακό. Τις δύο στην εποχή του Μπέσνικ Χάσι και την τρίτη με προπονητή των Ερυθρολεύκων τον Οσκαρ Γκαρσία. Το αναφέρω, προλογίζοντας τη χθεσινή δήλωση του Σάββα Παντελίδη για τους Πειραιώτες. Την άποψη πως «ο φετινός Ολυμπιακός δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι. Είναι πολύ καλύτερος». Και δεν πρόκειται για μια δήλωση δημοσίων σχέσεων, ούτε για την ανταπόδοση όσων καλών είπε για τον έλληνα προπονητή ο Πέδρο Μαρτίνς πριν από το ματς της Κυριακής. «Εγώ κρίνω με το αν μπορώ να αναλύσω την αντίπαλη ομάδα. Αν μπορώ να τη διαβάσω, τότε καταλαβαίνω ότι αυτή η ομάδα είναι δουλεμένη» εξήγησε. Με δυο λόγια; Καταλαβαίνει ένας προπονητής όταν στέκεται μπροστά από το βίντεο, θέλοντας να μελετήσει έναν αντίπαλο και εξετάζοντας διάφορα δείγματα, αν καταφέρει να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Για τον τρόπο που η απέναντι ομάδα κάνει άμυνα ή για τον τρόπο που στοχεύει στην επίθεση. Εχοντας ως πρώτο δείγμα αυτά τα επτά επίσημα ματς του Ολυμπιακού, αντιλαμβάνεται κάποιος τι εννοεί ο Παντελίδης. Οχι τόσο για πέρυσι, μιας και πλέον δεν έχει καμία σημασία, αλλά για φέτος. Για την αγωνιστική ταυτότητα των Ερυθρολεύκων. Για όλα εκείνα τα στοιχεία που από παιχνίδι σε παιχνίδι επαναλαμβάνονται στο χορτάρι. Και ας είναι ακόμη Σεπτέμβριος!
Τους το χάλασε
Ενα μικρό… déjà vu, με τον Αθανάσιο Τζήλο από τη Λάρισα. Ο,τι έκανε τον Φεβρουάριο στο Περιστέρι σε εκείνο το ματς του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο (2-2) που σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του Παναγιώτη Ταχτσίδη, τα ίδια ακριβώς και στο Γεώργιος Καραϊσκάκης το βράδυ της Κυριακής με τον Αστέρα Τρίπολης. Να επιτρέπει στην ομάδα που στέκεται πίσω από την μπάλα να βαρά στο ψαχνό, να μετρά τις καθυστερήσεις με έναν δικό του, μάλλον προοδευτικό τρόπο, να εκνευρίζει σε αφάνταστο βαθμό τους Ερυθρόλευκους σε όλη τη διάρκεια του ματς. Ολα ίδια. Ή μάλλον όχι όλα. Το déjà vu το… χάλασε ο Νάτχο! Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
Η επιστροφή του Ντέμη στο ΟΑΚΑ
Ο Ντέμης Νικολαΐδης από τη στιγμή που αποστασιοποιήθηκε από τα διοικητικά της ΑΕΚ παρέμεινε μακριά από την Ενωση. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2013 και μετά, όταν η ΑΕΚ έκανε το ξεκίνημά της στη νέα εποχή, ο παλαίμαχος άσος και πρώην πρόεδρος του Δικεφάλου έδωσε το «παρών» στο ΟΑΚΑ μονάχα μία φορά. Στο ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό το 2015. Φαίνεται ωστόσο πως φέτος είναι πιθανή η επιστροφή του στο Στάδιο, προκειμένου να δει από κοντά, ως θεατής, κάποιο από τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ. Μένει να φανεί αν αυτό που έμαθα επιβεβαιωθεί στο εγγύς μέλλον.
Φανέλα
Αναμένεται να γίνει ανάρπαστη, καθώς η συλλεκτική εμφάνιση (σε περιορισμένο αριθμό) που κυκλοφόρησε ο ΠΑΟΚ είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, έχοντας μάλιστα το πρώτο (ιστορικό) έμβλημα στην Ιστορία της ομάδας. Οι κυπελλούχοι Ελλάδας παρουσίασαν τη φανέλα στο facebook με ένα βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούν δύο εξαιρετικοί παίκτες του Δικεφάλου, ο αξεπέραστος Γιώργος Κούδας και ο Δημήτρης Πέλκας.
Τιμή σε έναν πιονιέρο
Σπονδή στη μνήμη ενός πιονιέρου του ελληνικού μπάσκετ: για 28η φορά ο Σύνδεσμος Διαιτητών Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Τουρνουά «Συμεών Μαυροσκούφης» αποτίνοντας φόρο τιμής στον άνθρωπο που μαζί με τον Γιάννη Αμπατζόγλου υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη της FIBA, στις 18 Ιουνίου του 1932 στη Γενεύη. Σήμερα, στην πρώτη ημέρα του τουρνουά που φιλοξενείται στο παλατάκι της Πυλαίας, διεξάγονται οι αγώνες ΠΑΟΚ – Κολοσσός Ρόδου (17:00) και Ρέθυμνο Cretan Kings – Προμηθέας Πατρών (19:00), ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία.
Κάντε φάουλ, ρε!
Θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει σε όλη τους τη ζωή ο Ηλίας Ζούρος και ο Γιώργος Λημνιάτης, που ξελαρυγγιάστηκαν στα τελευταία 88 δευτερόλεπτα του προχθεσινού θρίλερ στην Τιφλίδα να ζητούν ένα φάουλ από τους παίκτες της Εθνικής Γεωργίας…
«Οταν κάλεσε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος το τάιμ άουτ, έμεναν ένα λεπτό και 28 δευτερόλεπτα και είχαμε να δώσουμε τρία φάουλ. Φωνάζαμε διαρκώς στους παίκτες για να πιέσουν και να σταματήσουν τον χρόνο, αλλά τζίφος. Ηταν εξαντλημένοι από την κούραση, θόλωσαν στην κρισιμότερη στιγμή και χάσαμε τη μεγάλη ευκαιρία να πετύχουμε μια τεράστια νίκη» σχολίασε ο προπονητής των Γεωργιανών που έμεινε κιόλας εμβρόντητος με την ευστοχία του Νικ Καλάθη… «Εβαζε τρίποντα ακόμη και με spot up σουτ, σαν να ήταν ο Εντι Τζόνσον» συμπλήρωσε χωρίς να κρύψει τον θαυμασμό του για τον γκαρντ!