Θυμάσαι μικρός (δηλαδή πριν από μόλις λίγα χρόνια) να τρέχεις στις αλάνες μαζί με άλλα πιτσιρίκια και εκεί που ένιωθες ως άλλος Καρλ Λιούις να σε πιάνει ένας δυνατός πόνος στην κοιλιά; Επιανες την κοιλιά σου λίγο πιο κάτω από τα πλευρά και προς τα έξω, διπλωνόσουν και σταματούσες. Τα χρόνια πέρασαν και βγήκες ξανά για τρέξιμο. Κάποια στιγμή αισθάνθηκες τον ίδιο πόνο. Προσωπικά όταν τον ένιωσα μου ήρθαν εικόνες από τα παιδικά μου χρόνια και αμέσως έγινε πιο γλυκός αλλά το θέμα μας δεν είναι οι φροϊδικές μας αναμνήσεις αλλά γιατί μας πιάνει, όσους μας πιάνει, αυτός ο πόνος.

Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να αποκλείσουμε σοβαρά ιατρικά προβλήματα, όπως ότι δεν πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα ή για κάποια γαστρεντερικά θέματα. Αφού τ’ αποκλείσουμε αυτά μας μένουν δύο περιπτώσεις: η κακούργα κράμπα στους κοιλιακούς και η – εξίσου αντιπαθητική – θλάση.

Σχετικά με την κράμπα λοιπόν: όπως παθαίνει κράμπα ας πούμε ο γαστροκνήμιος, μπορεί να πάθουν και οι κοιλιακοί μας. Ναι, αυτοί οι καλοσχηματισμένοι μύες που έχουμε για να φοράνε μπουστάκια οι γυναίκες ή για να τους θαυμάζουμε στους άντρες, οι γνωστοί μύες και ως «φέτες». Για να μην υποφέρουν λοιπόν από κράμπα οι «φέτες» (λέμε τώρα) κοιλιακοί σου, να πίνεις νεράκι. Αν παρ’ όλα αυτά πάθεις κράμπα στην κοιλιά μείωσε λίγο την ταχύτητα, κούνα λίγο πιο έντονα τα χέρια σου για να πάει αίμα στην περιοχή, το ίδιο θα συμβεί και με γρήγορες κοφτές ανάσες. Πρόσεχε πώς αρχίζεις το τρέξιμό σου: ξεκίνα πιο αργά και όχι σαν να πρόκειται να τερματίσεις σε κατοστάρι κόντρα στον Μπολτ. Πάντως, κράμπα είναι θα περάσει.

Με τη θλάση τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Μια ρήξη στον ορθό κοιλιακό μυ μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία και οξύ πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας κατά τη σύσπαση των μυών στην άσκηση. Αν δεν δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στη θλάση να θεραπευτεί ομαλά, βρίσκεσαι σε μεγάλο κίνδυνο να επανατραυματιστείς. Οπότε εφάρμοσε θερμά επιθέματα στην τραυματισμένη περιοχή, δες τον γιατρό σου και για λίγο καιρό κοίτα τους φίλους σου που τρέχουν.

Φαντάζομαι πως δεν χρειάζεται να σου πω ότι όσο πιο «φέτες» κοιλιακούς έχεις τόσο λιγότερο κινδυνεύεις από θλάσεις. Γυμναστική λοιπόν. Μπορεί βέβαια η μόνη φέτα που ονειρεύεσαι εσύ να είναι η φέτα… Παρνασσού. Ομως αν θέλεις να τρέχεις χωρίς τραυματισμούς, η σωστή ενδυνάμωση είναι που θα σε σώσει.

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος