Οι Αμερικανοί είναι παντού αυτή την περίοδο. Δεν είναι μόνο η… απόβαση στη Θεσσαλονίκη, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εφέτος η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ. Οπου και προμηνύεται αμερικανική «απόβαση» παραγόντων στη Θεσσαλονίκη. Χθες, πάντως, κάτω από τον καυτό αττικό ήλιο, ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έβαλαν, σε μία μικρή τελετή, τα θεμέλια του έργου της ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το έργο, μαθαίνω, θα είναι πενταετούς διάρκειας, θα ολοκληρωθεί το 2022 και έχει προϋπολογισμό που πλησιάζει τα 350 εκατομμύρια δολάρια.

Εμβαθύνσεις

Ο δραστήριος Πάιατ έκανε ειδική αναφορά στις στενές σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον (που υπό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν εμβαθυνθεί σε βαθμό που ελάχιστοι ανέμεναν) και όπως τόνισε η ανακαίνιση του εμβληματικού κτιρίου του Βάλτερ Γκρόπιους, που ολοκληρώθηκε το 1961, εντάσσεται στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης των σχέσεων αυτών αλλά και στη δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία τους με την Ελλάδα.

Στόχος

Οπως πρόσθεσε άλλωστε ο Καμίνης, η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από τη σχέση αυτή. Οι εποχές που η αμερικανική πρεσβεία γινόταν στόχος αριστερών, αναρχικών και άλλων, είτε στην πορεία του Πολυτεχνείου είτε με οποιαδήποτε αφορμή, φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτό εξάλλου καταλογίζει οργισμένη ένα μέρος της Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ που απεδείχθη, όπως λένε, πιο φιλοατλαντιστής από τους δεξιούς!

Ελληνογαλλικές επαφές

Από την άλλη, η διαχρονική στρατηγική σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης, τη διαδικασία του Brexit, την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, αλλά και τις διατλαντικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι δυο υπουργοί πρόκειται επίσης να συζητήσουν για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, όπου η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο. Σημειώνεται πάντως ότι το Παρίσι δεν ευνοεί σε αυτή την περίοδο τη διεύρυνση της ΕΕ. Στο τραπέζι θα τεθούν επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση στη Συρία. Οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη Συρία, καθώς είναι απαραίτητο να αποφευχθεί νέα κλιμάκωσή τους, να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να αποφευχθεί ένα νέο προσφυγικό κύμα. Κοτζιάς και Λε Ντριάν θα εξετάσουν και τις προοπτικές νέων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Για να δούμε.

Επίσκεψη

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει την άλλη εβδομάδα στο Στρασβούργο αφού ενόψει ευρωεκλογών μια σειρά πρωθυπουργών θα καλούνται στο Ευρωκοινοβούλιο. Αναμένουν πολλοί με ενδιαφέρον τι θα πει, αν και μου λένε πως η έμφαση που θα δοθεί θα είναι στη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, ενώ πιθανολογείται πως θα δει και τη Μέρκελ. Εντάξει, στημένη θα του την έχουν και κάποιοι από όσο ξέρω αλλά θα επανέλθω!

Φλερτ

Αν αναρωτιέστε πώς αντιδρά το Κίνημα Αλλαγής στο φλερτ που εκδηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας για τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, με ορίζοντα τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με ενδεχόμενη στήριξη που θα του δώσει, θα σας απογοητεύσω αφού το παρασκήνιο δεν έχει κάποια είδηση. Για την ακρίβεια, μου μεταφέρουν ένα cool κλίμα για το θέμα από τη Χαριλάου Τρικούπη, αφού ο εν λόγω τοπικός άρχοντας είναι πολιτογραφημένος κεντροαριστερός και άρα είναι δικός τους. Σιγά μην καταγραφεί και ως συριζαίος, λένε. Το ζήτημα είναι αλλού θα έλεγα: πως τον Αρναουτάκη – θυμίζω ότι υπήρξε για χρόνια επιτυχημένος δήμαρχος στις Αρχάνες – δεν τον βλέπουν θετικά οι στενοί κομισάριοι του ΣΥΡΙΖΑ στη «λεβεντογέννα» και δη στο Ηράκλειο.

Πληρωμένη απάντηση

Πού είναι το Ποτάμι; Το ερώτημα έχει φιλοσοφική χροιά αφού θα το συνέδεα με ένα πιο βαθύ: οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία του Ποταμιού το μακρινό 2014 – θυμίζω πως ιδρύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου – διατηρούνται και σήμερα; Και στην ερώτησή μάλλον θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι ποταμικοί, αφού επεξεργάζονται ένα πρόγραμμα σημείων που να δείχνουν γιατί είναι χρήσιμοι σήμερα πολιτικά, ενώ και στη ΔΕΘ θα υπενθυμίσουν την παρουσία τους. Στις δε χθεσινές δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη πως αν ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα μπορούν να συνεργαστούν με τη ΝΔ, οι του Ποταμιού άφηναν να διαρρεύσει χθες πως δεν θυμούνται να έχουν κάνει οποιαδήποτε συμφωνία με τον Γεωργιάδη. «Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι καλό ο κ. Γεωργιάδης να αρκείται σε συστάσεις και υποδείξεις προς το κόμμα που είναι αντιπρόεδρος» συμπλήρωναν ολίγον τι αιχμηρά.