Το Γύθειο είναι αμφιθεατρικά σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του βουνού Ακούμαρος, στον μυχό του Λακωνικού Κόλπου, και διατηρεί νησιώτικη ατμόσφαιρα. Αρχικά από τύχη και αργότερα επειδή ανακηρύχθηκε διατηρητέα η πόλη, έχει καταφέρει να διατηρήσει το ιδιότυπο νησιώτικο ύφος της. Δεν είναι λίγα τα διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά κτίρια που διατηρούνται και τα οποία δένουν αρμονικά με το ήρεμο λιμάνι που ήκμασε κατά τη ρωμαϊκή εποχή και ήταν εμπορικό κέντρο των 24 πόλεων της Λακωνίας.

Μια επίσκεψη αρκεί για να αντιληφθείτε ότι το Γύθειο είναι «πύλη» για τη Μάνη, αλλά μπορεί κάλλιστα να είναι και αφετηρία για να γνωρίσετε τις γύρω περιοχές. Εδώ βρίσκεται το νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου ο μύθος λέει ότι σε αυτό βρήκαν καταφύγιο ο Πάρις με την Ελένη πριν φύγουν για την Τροία. Εδώ επίσης, λέει, ο Πάρις ξέχασε το κράνος του, γεγονός που έδωσε και το όνομα στο νησάκι. Ομως κρανάη στα αρχαία ελληνικά σημαίνει περιοχή με τραχύ και πετρώδες έδαφος. Σήμερα στο νησάκι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την πόλη και ενώνεται μαζί της με μια λωρίδα γης περίπου 170 μέτρων, βρίσκεται ο Πύργος Τζανετάκη, όπου στεγάζεται το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. Συνεχίζοντας τη βόλτα σας μέχρι το τέλος του νησιού θα βρεθείτε στον φάρο του που χτίστηκε το 1837 και έχει ύψος 23 μέτρα. Επίσης βασικό αξιοθέατο του Γυθείου είναι το ρωμαϊκό θέατρο, του οποίου διασώζονται τα θεμέλια της σκηνής αλλά και τα καθίσματα τα οποία είναι μαρμάρινα.

Οποτε όμως το θελήσετε, εύκολα θα βρεθείτε και στις αμμουδιές γύρω από το Γύθειο, όπως είναι το Μαυροβούνι, αλλά και το Βαθύ Αγερανού, η Σελινίτσα, τα Τρίνησα και η Γλυφάδα, της οποίας είναι σήμα κατατεθέν το σκουριασμένο πλοίο που έχει προσαράξει.