Οι εποχές που οι προεκλογικές εκστρατείες στη Σουηδία ήταν βαρετές έχουν περάσει. Διχαστικό και σκοπίμως προκλητικό το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, ταράζει τα νερά λίγο πριν από τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου. «Οι ψηφοφόροι θέλουν να δουν περισσότερη δράση» λέει ο Τομπίας Αντερσον, επικεφαλής της νεανικής οργάνωσης του κόμματος και υποψήφιος βουλευτής. «Θέλουν να αισθανθούν ότι κάτι γίνεται, ότι δεν πρόκειται για την ίδια παλιά βαρετή πολιτική». Για την Ακροδεξιά αυτό φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα, καθώς οι Σουηδοί Δημοκράτες δείχνουν να είναι οι μεγάλοι νικητές των εκλογών. Το κόμμα τους στις δημοσκοπήσεις αγγίζει το 20% – από 13% στις προηγούμενες εκλογές – και έχει βάλει πλώρη να αναδειχθεί ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Σουηδία.

Την ίδια ώρα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προχωρεί σε μια καινοτόμο πρόταση, προσθέτοντας στις εκπλήξεις αυτής της προεκλογικής εκστρατείας. Οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν να δίνεται στους γονείς μια πρόσθετη εβδομάδα διακοπών μετ’ αποδοχών που θα τη χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών των παιδιών τους ηλικίας 4 έως 16 ετών. Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα αφορά περίπου 900.000 οικογένειες και θα κοστίσει γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ. «Σήμερα υπάρχουν πολλοί γονείς που αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο. Δεν μπορούν να πάρουν άδεια όταν τα παιδιά τους είναι σε διακοπές» σχολίασε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν παρουσιάζοντας την πρόταση.

Με πέντε εβδομάδες διακοπών μετ’ αποδοχών, οι Σουηδοί ήδη έχουν τις μεγαλύτερες διακοπές στην Ευρώπη – ενώ πολλές εταιρείες δίνουν στους εργαζομένους τους έξι εβδομάδες άδεια. Μάλιστα δεν είναι ασυνήθιστο στη Σουηδία να παίρνουν άδειες έναν ολόκληρο μήνα το καλοκαίρι. Εκτός από αυτό, στη Σουηδία ισχύει το σύστημα γονεϊκών αδειών που δίνει σε κάθε ζευγάρι συνολικά 480 ημέρες άδειας ανά παιδί, στη διάρκεια της οποίας πληρώνονται το 80% του μισθού τους. Στην πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών υπάρχει βέβαια ένα μικρό πρόβλημα. Είναι μάλλον απίθανο να συμφωνήσουν με αυτή τα υπόλοιπα κόμματα που θα κληθούν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Αυτό είναι το κύριο θέμα των προεκλογικών συζητήσεων, άλλωστε. Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού Μετριοπαθούς Κόμματος, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι «ταπεινές» για να επιβιώσουν, δείχνοντας έτσι πως πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, εν μέσω μάλιστα της ενίσχυσης της Ακροδεξιάς.

Παρότι όλα τα κόμματα έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν μετεκλογικά με τους Σουηδούς Δημοκράτες, που δημιουργήθηκαν ως κόμμα από οπαδούς της ανωτερότητας της λευκής φυλής τη δεκαετία του 1980, το γεγονός ότι σήμερα τους υποστηρίζει 1 στους 5 ψηφοφόρους θα τεστάρει σίγουρα την ικανότητα του νέου πρωθυπουργού να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση. «Μετά τις εκλογές θα έχουμε μια εντελώς νέα κοινοβουλευτική κατάσταση» δήλωσε ο 54χρονος Κρίστερσον, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία πέρυσι, όταν η προκάτοχός του στην ηγεσία του Μετριοπαθούς Κόμματος εκδιώχθηκε λίγο αφότου είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να διαπραγματευθεί με το ακροδεξιό κόμμα. Ο Κρίστερσον θεωρείται ο πιο πιθανός να αναλάβει την πρωθυπουργία, όμως η τετρακομματική Συμμαχία στην οποία συμμετέχει το κόμμα του δεν φαίνεται να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς υποστήριξη από άλλα κόμματα, για να αντικαταστήσει τη σημερινή κυβέρνηση της οποίας ηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες.