ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι δείχνουν οι έρευνες

Yπάρχουν αξιόλογες έρευνες για την αξία των βιολογικών τροφίμων και αν ναι, τι δείχνουν; (Μ.Χ., Τρίκαλα)

Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι σε τετραετή έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρέθηκε ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά (ειδικά οι ελληνικές βιολογικές ντομάτες) είναι πλουσιότερα έως και 40% σε αντιοξειδωτικές ουσίες (λυκοπένιο) συγκριτικά με τα αντίστοιχα συμβατικά. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου IGER, το γάλα που παράγεται από ζώα βιολογικής εκτροφής βρέθηκε ότι περιέχει κατά 64% περισσότερα ω-3 λιπαρά συγκριτικά με το συμβατικό. Τα βιολογικά τρόφιμα βρέθηκε ότι είναι ασφαλή, σε αντίθεση με τα συμβατικά, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στην ανάπτυξη μυκήτων υπό τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι το 77% των συμβατικών προϊόντων περιέχει φυτοφάρμακα. Σε σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπιστώθηκαν έως και έξι φορές χαμηλότερα επίπεδα μεταβολιτών συνθετικών φυτοφαρμάκων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που κατανάλωναν βιολογικά φρούτα και λαχανικά σε σχέση με εκείνα που κατανάλωναν τρόφιμα συμβατικής παραγωγής. Θα πρέπει, όμως, να έχετε υπόψη σας ότι τα βιολογικά τρόφιμα δεν αποκλείεται να είναι και αυτά μεταλλαγμένα.

ΑΝΔΡΕΣ

Στένωση βαλβίδας και Βιάγκρα

Είμαι 87 ετών. Σε πρόσφατα τρίπλεξ καρδιάς και καρωτίδων διαγνώστηκε στένωση αορτικής βαλβίδος μέτριου προς σημαντικού βαθμού. Ο καρδιολόγος συνέστησε αντιυπερτασική αγωγή. Στις καρωτίδες υπήρξαν συχνά επεισόδια ταχυαρρυθμίας κατά τη διάρκεια της εξέτασης και βρέθηκε στένωση 10%-30%. Εάν κάνω χρήση Βιάγκρα, θα επιβαρύνω το πρόβλημα; (Σ.Μ.)

Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανός Ρόκας απαντά ότι είναι λίγο επικίνδυνο να πάρετε Βιάγκρα ή άλλο φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία (έναν δηλαδή αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5) λόγω της στένωσης αορτικής βαλβίδας που έχετε και είναι μέτριου έως σοβαρού βαθμού. Ενα τέτοιο φάρμακο θα σας προκαλέσει αγγειοδιαστολή, που θα έχει πιθανώς ως αποτέλεσμα υπόταση και λιποθυμικό επεισόδιο – ίσως με δυσάρεστες εξελίξεις.