Ο πρώτος δρόμος που μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική είναι ποδηλατόδρομος και βρίσκεται – πού αλλού – στην Ολλανδία! Oνομάζεται SolaRoad.

Αυτό θα πει πρόοδος. Οι Ολλανδικές αρχές – δήμοι, κυβέρνηση – σε αντίθεση μ’ εμάς δεν σταματούν να μελετούν και να κατασκευάζουν υποδομές που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών τους. Και πλέον από τους ποδηλατόδρομους έχουν φτάσει στους…ηλιακούς ποδηλατόδρομους. Εδώ, αφήστε το καλύτερα. Η ανάπλαση της Πανεπιστημίου που περιλαμβάνει και ποδηλατόδρομο δεν έχει καθολική αποδοχή. Και μόλις τώρα κατασκευάζεται ο πρώτος μεγάλος ποδηλατόδρομος της Αττικής (Φάληρο – Γκάζι)…

Επιστροφή όμως στον SolaRoad, ο οποίος δεν βρίσκεται σε…άλλον πλανήτη. Στην Ολλανδία είναι. Ο ηλιακός ποδηλατόδρομος εγκαινιάστηκε το πρωί στην πόλη Krommenie της βόρειας Ολλανδίας. Η πρώτη επίσημη βόλτα έγινε με ηλεκτρικά ποδήλατα από τον Ολλανδό Υπουργό αρμόδιο για τα οικονομικά θέματα Χενκ Καμπ και την Ελίζαμπεθ Ποστ από την Περιφέρεια της Βόρειας Ολλανδίας.

Σε ένα τμήμα 100 μέτρων του ποδηλατόδρομου έχουν τοποθετηθεί ηλιακοί συλλέκτες και από πάνω χοντρό γυαλί πάχους 1 εκατοστού. Η ηλιακή ενέργεια που θα συλλέγεται θα μετατρέπεται στη συνέχεια σε ηλεκτρική. Έτσι, θα μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για τον φωτισμό του δρόμου, για συστήματα της κυκλοφορίας, για τα νοικοκυριά ή για ηλεκτρικά οχήματα.

Ηλιακοί συλλέκτες στο έδαφος του ποδηλατόδρομου θα μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική (Φωτό: SolaRoad Νetherlands)

Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών από την πρώτη χρήση του ηλιακού ποδηλατόδρομου στις 24 Οκτωβρίου έδειξαν πως είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες των υπευθύνων του έργου: περίπου 140 κιλοβατώρες (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας παράχθηκε από αυτό το πρώτο τμήμα του SolaRoad.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να γίνουν και νέες δοκιμές στον ποδηλατόδρομο προκειμένου να εξεταστεί πόση ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παραχθεί.

Ποδηλατώντας στον ηλιακό ποδηλατόδρομο. Και δίπλα στιγμιότυπο από την τοποθέτηση των ηλιακών συλλεκτών στον ποδηλατόδρομο (Φωτό: SolaRoad Netherlands)

Για τους δικούς μας αρμόδιους η παρότρυνση δεν μπορεί να είναι άλλη: δείτε, μελετήστε, εμπνευστείτε.

Περισσότερα για το πρότζεκτ SolaRoad εδώ

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter @orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση