Ολυμπιακοί Αγώνες ή Παγκόσμιο Κύπελλο; Είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Και τα δύο είναι φρούτα, αλλά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η διοργάνωση 28 παγκόσμιων πρωταθλημάτων σε συσκευασία του ενός. Eνα αθλητικό ραντεβού απρόσωπο, αποχυμωμένο από πάθος, τουλάχιστον αγωνιστικό, γιατί σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων άλλα μαρτυρά η ταχύτητα με την οποία εξαφανίζονται τα προφυλακτικά. Ενα κατεξοχήν παγκοσμιοποιημένο προϊόν όπου το αθλητικό μάρκετινγκ σαρώνει τα χρυσά μετάλλια.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο αφορά ένα ομαδικό άθλημα που διεξάγεται σε 10-12 πόλεις σε μία ή περισσότερες χώρες. Παρά το γεγονός ότι στις διοργανώσεις συμμετέχουν μόνο 32 ομάδες, τους αγώνες τους παρακολουθεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης. Πρόκειται για ένα τουρνουά που για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν σε λίγες αράδες, προκαλεί έναν ιδιότυπο φωτοτροπισμό ενδιαφέροντος που σε συνδυασμό με οπερετικές εκδηλώσεις δημιουργεί ένα σύμπλεγμα πάθους και χαράς.

Σε αντίθεση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Μουντιάλ λειτουργεί ως μετρονόμος της κοινωνικής ευεξίας.

Μια επιτυχία μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία των λαών, και το αντίθετο σε βαριές ήττες.

Στην Αγγλία για το παιχνίδι των Τριών Λιονταριών με την Τυνησία, η τηλεθέαση έφτασε το 69,2% επί των ανοικτών δεκτών, δηλαδή 18,3 εκατ. τηλεθεατές. Ο Χάρι Κέιν ξεπέρασε σε τηλεθέαση τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ τον οποίον είχαν παρακολουθήσει 13,1 εκατ. τηλεθεατές στο BBC One.

Στην Ισλανδία των λίγων κατοίκων, το 60% του πληθυσμού και το 99,6% επί των ανοικτών δεκτών συντονίστηκαν στο παιχνίδι της εθνικής με την Αργεντινή.

Αυστραλοί πούλησαν το σπίτι τους για να καλύψουν τα έξοδα του ταξιδιού για το Μουντιάλ, ενώ αρκετοί έζησαν μια οδύσσεια πάνω σε ποδήλατα, τρακτέρ ή μικρά λεωφορεία διασχίζοντας όλο τον κόσμο για να δουν ένα ποδοσφαιρικό ματς σε ρωσικό γήπεδο.

Το νόμιμο όπιο των λαών συνεχίζει να προκαλεί ευεξία στις μάζες.