Εντονα αποδοκιμάστηκαν ο ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, στη διάρκεια επίσκεψής τους στη Λαμπεντούζα, στα ανοιχτά της οποίας σημειώθηκε το τραγικό ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες.

«Ντροπή», «αίσχος», «δολοφόνοι» ήταν οι λέξεις που ακούγονταν από τα στόματα όσων είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να αποδοκιμάσουν τους δύο πολιτικούς.

Κρατώντας πλακάτ, κάτοικοι του νησιού καλούσαν τους πολιτικούς να επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής, προκειμένου να δουν πώς ζουν οι μετανάστες.

Οι κάτοικοι του νησιού κατηγορούν τη Ρώμη και την ΕΕ ότι δεν έχουν λάβει αρκετά μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου κύματος προσφύγων που φτάνουν στις όχθες της Λαμπεντούζα κάθε χρόνο.

Η ευρωπαϊκή Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» της τραγωδίας, δεν κατέληξε σε συμφωνία για επανεξέταση του καθεστώτος χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες που φτάνουν στην ΕΕ. Ωστόσο ο Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στην Ιταλία οικονομική ενίσχυση 30 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία καταυλισμών για τους πρόσφυγες.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, είχε ζητήσει από την ΕΕ να λάβει μέτρα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες. Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Λέτα με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, του ζήτησε να συμπεριλάβει το θέμα στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ που αρχίζει τον Ιανουάριο του 2014.

Δαμανάκη: «Η τραγωδία της Λαμπεντούζα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα»

«Η τραγωδία της Λαμπεντούζα αναδεικνύει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες υποδοχής μεταναστών, αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Aυτά επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ χρειάζεται να πάρει αποφάσεις σύντομα για ενίσχυση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων για την Frontex και την επιτήρηση των ευρωπαϊκών θαλασσών.

Συνεχίζοντας, η Μαρία Δαμανάκη αναφέρει τα εξής:

«Οι υπηρεσίες της Κομισιόν υπεύθυνες για τη θάλασσα, έχουν επεξεργαστεί σαφείς προτάσεις για να βελτιώσουν την επιτήρηση των θαλάσσιων Ευρωπαϊκών συνόρων και την επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων παρακολούθησης που διαθέτουν τα κράτη μέλη. Είναι απολύτως αναγκαίο τα προγράμματα αυτά να χρηματοδοτηθούν αμέσως.

» Παραδείγματος χάριν αναπτύσσουμε μαζί με τα κράτη μέλη πρόγραμμα για τη δημιουργία Κοινού Χώρου Ανταλλαγής Πληροφοριών (CISE) με στόχο να κάνουμε τα διαφορετικά συστήματα συμβατά μεταξύ τους για ευκολότερη ανταλλαγή δεδομένων.

» Είναι φανερό ότι τώρα η ανάγκη για μια συζήτηση σε βάθος της Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι εντονότερη από ποτέ».