Στο κτίριο που φιλοξενεί την ελληνική αποστολή στο Μπακού, ο Γιώργος Τζάνος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο την Κυριακή το βράδυ, αλλά και σήμερα όπου η αποστολή του καράτε ετοιμαζόταν για την επιστροφή.

Στο λαιμό του φορούσε το (πρώτο ελληνικό) ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο καράτε (στα -84 κιλά του Κουμιτέ) και τα συγχαρητήρια από όλους τους Έλληνες αθλητές έπεφταν βροχή.

Για ένα νεαρό αθλητή που ήδη στα 26 του χρόνια έχει στεφθεί δύο φορές Πρωταθλητής Ευρώπης (2012, 2014), μια φορά Πρωταθλητής κόσμου και άλλη μια πρωταθλητής στους Παγκόσμιους Αγώνες, αυτό το μετάλλιο είχε ιδιαίτερη θέση στην τροπαιοθήκη του, καθώς ήρθε σε μια διοργάνωση που θύμιζε πολύ, στον τρόπο λειτουργίας της, Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ένα όνειρο άπιαστο για τον Γιώργο Τζάνο, καθώς το καράτε προσπαθεί εδώ και χρόνια να μπει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, αλλά πέφτει πάνω σε τοίχο.

«Μακάρι να προλάβω να αγωνιστώ έστω μια φορά σε Ολυμπιάδα, είναι το μαράζι μας» είπε ο Ελληνας πρωταθλητής, που από την ηλικία των έξι ετών είχε ξεκινήσει να ασχολειται με το καράτε.

«Ως λάτρης των ταινιών δράσης ήταν βέβαιο ότι θα ασχοληθώ με μια πολεμική τέχνη. Άλλωστε η μάνα μου είχε αποφασίσει να με πάει κάπου γιατί φοβόταν ότι θα…έσπαγα το σπίτι αφού παραήμουν ζωηρός !

Εκεί στην πλατεία Αττικής που μέναμε, με πήγε στη σχολή της περιοχής και γνώρισα τον πρώτο μου προπονητή τον Αρη Κραβαρίτη και έτσι όλα ξεκίνησαν» θυμάται ο πρωταθλητής μας και παραδέχεται: «Τότε ηρέμησα και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλους τους γονείς που ίσως διστάζουν να πάνε τα παιδιά τους σε σχολές πολεμικών τεχνών. Εκεί τα παιδιά δεν γίνονται επιθετικά, αντίθετα ηρεμούν και εκτονώνουν την ενεργητικότητά τους, για αυτό και το συστήνω ανεπιφύλακτα» λέει ο 26χρονος αθλητής του καράτε που έχει ως αγαπημένες ταινίες τον «Μονομάχο» και του «300».

Το μετάλλιο το αφιέρωσε στην οικογένειά του, στους δασκάλους του, όπως αποκαλούν τους προπονητές στο καράτε αλλά και σε όλους τους Έλληνες που περνούν δύσκολες στιγμές.

Ο ίδιος μέσα από αυτό το αγώνισμα, έχει βοηθηθεί στο να διαμορφώσει το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του και δεν το κρύβει.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κωνταντίνος Γκουβούσης, για να βοηθήσει τα παιδιά, έχει μετατρέψει το πατρικό του σπίτι στη Σκάλα Λακωνίας, σε γυμναστήριο και εκεί ουσιαστικά δημιουργείται κάθε χρόνο ένα κοινόβιο προετοιμασίας.

«Τι να κάνουν τα παιδιά, τα βοηθάμε και εμείς έτσι, ώστε να μειώνονται τα έξοδα και προπονούμαστε εκεί για κάποιο διάστημα του χρόνου. Άλλωστε χορηγοί είναι οι γονείς τους, που πληρώνουν τις συμμετοχές τους στο εξωτερικό που συνήθως κυμαίνοντας ανά άτομα κοντά στα 1000 ευρώ (800 το Ευρωπαϊκό και 1000 το Παγκόσμιο είναι η ταρίφα).

Να ξέρετε και σας το υπογράφω, ότι αν το καράτε μπει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα θα έχει 2-3 χρυσά μετάλλια σε κάθε διοργάνωση» λέει ο έμπειρος τεχνικός που είδε και τους άλλους δύο αθλητές του, την Βασιλική Πανετσίδου και τον Σπύρο Μαργαριτόπουλο να χάνουν στις λεπτομέρειες τη διάκριση.

«Μακάρι η ΔΟΕ να το δει θετικά και να συμπεριλάβει το άθλημα στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Έχουν δει άλλωστε οι άνθρωποι τι κόσμο μαζεύει στα Παγκόσμια πρωταθλήματα, όπου τα εισιτήρια είναι προπωλημένα μήνες πριν και είχαμε μάλιστα στη τελευταία διοργάνωση κατάμεστο γήπεδο με 35.000 θεατές και άλλους 1500 να έχουν πιάσει θέση μέχρι και στους διαδρόμους για να παρακολουθήσουν αγώνες» κατέληξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κωνσταντίνος Γκουβούσης.

Παρά το γεγονός ότι το χρυσό μετάλλιο χάθηκε ουσιαστικά άδικα, από μια παράλογη απόφαση των κριτών που έκριναν νικητή τον Αζέρο (αν και ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 1-1 και ο αντίπαλός του είχε περισσότερες παρατηρήσεις) η συμπεριφορά τόσο του προπονητή όσο και του αθλητή ήταν άψογη και έκλεψε τις εντυπώσεις, δείγμα του πόσο συγκροτημένο άνθρωπο σε βοηθάει να γίνεις το καράτε.