Σας έχω σήμερα το παρασκήνιο των επικοινωνιακών χειρισμών που επιχείρησε να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου στο φόντο της μεγάλης τραγωδίας. Γιατί, ναι, οι άνθρωποι είχαν και την έγνοια του επικοινωνιακού τους σωσίματος. Καταρχάς μαθαίνω πως έγινε μια ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου με τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς, τον δήμαρχο Μαραθώνα (λέμε τώρα…) Ηλία Ψινάκη, την εξαφανισμένη περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τους αρμόδιους υπουργούς. Αυτά όλα πριν το πρώτο διάγγελμα Τσίπρα που έλεγε πως κανέναν ερώτημα δεν θα μείνει αναπάντητο.

Τοποθέτηση

Υστερα λοιπόν από αυτή τη σύσκεψη, αν παρατηρήσατε, άλλαξε η στάση του – δεξιού – δημάρχου Ραφήνας, ο οποίος, μου λένε, φαίνεται πως ανέλαβε να γίνει η επικοινωνιακή ασπίδα των κυβερνητικών στελεχών στην περιοχή. Και έχει σημασία αυτό αφού ο εν λόγω δήμαρχος μόνον της πρώτη φορά Αριστεράς δεν είναι.

Πληροφορίες που φτάνουν στ’ αφτιά μου αναφέρουν πως η κυβέρνηση ζήτησε ευγενικά και έλαβε την τοποθέτηση «δικού» της δημοσιογράφου στο γραφείο του δημάρχου, ο οποίος, ανεπισήμως, ανέλαβε να διοργανώνει επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών σε αποστειρωμένο και ασφαλές γι’ αυτούς περιβάλλον ώστε να αποφεύγονται οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες. Πρόσφατα παραδείγματα; Οι επισκέψεις Ξανθού, Σπίρτζη και Πολάκη. Αναμένονται και άλλες, να ξέρετε.

Ερωτήματα

Ο Παύλος Πολάκης, μου επισημαίνει η ίδια πηγή, φέρεται να επισκέφθηκε με μηχανή το Κέντρο Υγείας συνοδευόμενος από αστυνομικούς με πολιτικά, ένα ακόμα αυτοκίνητο και έναν ένστολο αστυνομικό. Δήλωσε ότι επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές – δεν ήταν βέβαια πολλοί αυτοί που τον είδαν. Και αναρωτιέμαι εγώ: ο δήμαρχος Ραφήνας είναι σίγουρος ότι θέλει να συμπορευτεί πολιτικά και επικοινωνιακά με κυβέρνηση, υπουργούς και περιφερειάρχες των οποίων η ευθύνη εκτός από πολιτική, μπορεί να αποδειχθεί πως έχει και άλλες προεκτάσεις;

Ζητείται επικοινωνία

Στον Δήμο Μαραθώνα, πάλι, στον οποίο ανήκει το Μάτι, τα πράγματα είναι χειρότερα και η ανάγκη για επικοινωνιακή διαχείριση ακόμα μεγαλύτερη. Μου μεταφέρουν ότι ο υπό παραίτηση δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απουσίαζε κατά τη διάρκεια καταστροφικών πυρκαγιών στον δήμο του, ψάχνει για επικοινωνιολόγο και διαχειριστή κρίσεων μέσω φίλων του. Εκπρόσωπός του φέρεται να έχει απευθυνθεί σε κορυφαίο επαγγελματία του κλάδου αλλά και σε κάποιες εταιρείες και λέγεται πως η απάντηση που έλαβε ήταν αποστομωτική. Στο επιτελείο του λέγεται πως κυριαρχεί πλέον πανικός – και για τις ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως προκύψουν για τον χειρισμό της κρίσης. Για όποιον δεν κατάλαβε, από εδώ και πέρα θα δούμε πολλά.

Δημοψήφισμα

Στα γειτονικά τώρα Σκόπια σήμερα θα έχουμε ανακοινώσεις σοβαρές. Για την ακρίβεια, σήμερα θα μάθουμε το ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος και την τελική ημερομηνία διεξαγωγής του. Εγώ να σας πω πως οι διπλωματικές μου πηγές λένε για επικρατέστερη ημερομηνία τις 30 Σεπτεμβρίου. Ιδωμεν. Ελπίζω πάντως ο Ζάεφ να μη ζητήσει καμία τεχνογνωσία από τον Τσίπρα για το πώς γίνεται ένα δημοψήφισμα.

Τους έκοψαν το ρεύμα

Οπως ξέρετε, έχω αφτιά παντού. Φήμες λοιπόν φτάσανε σε μένα πως γνωστή πρεσβεία των Αθηνών δυσκολεύθηκε πολύ με την αποπληρωμή του ηλεκτρικού της ρεύματος με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί για ένα διάστημα και να αναγκάζονται οι υπάλληλοι να εργάζονται στο σκοτάδι. Για την πρεσβεία της Βενεζουέλας μιλώ και ένα εύλογο ερώτημα μού γεννιέται: αυτή η χώρα δεν θα συνέβαλλε στη βοήθεια με πετρέλαια στη χώρα μας εν μέσω κρίσης; Μαθαίνω δε πως έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για διευθέτηση του χρέους του ρεύματος.

Ο Περισσός για τους πυροπλήκτους

Το ΚΚΕ, τώρα, έδειξε έντονη κινητικότητα και δράση από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική. Αμέσως στελέχη του βρέθηκαν στο τόπο των πυρκαγιών, όπως ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας που ξέρει καλά τις περιοχές, αλλά και η Αλέκα Παπαρήγα. Παράλληλα και το ΠΑΜΕ αμέσως ρίχτηκε στη μάχη της συγκέντρωσης υλικού για τους πυροπλήκτους. Να πω ότι και ορισμένα γνωστά και μαχητικά συνδικάτα και ομοσπονδίες, όπως αυτή των οικοδόμων,  συμπαραστάθηκαν στους πληγέντες με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Ακόμη και σήμερα σε όλη την Ελλάδα η γραμμή του ΚΚΕ είναι να μαζευτεί υλικό για τους συμπολίτες μας, αλλά με μια λογική πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι φιλανθρωπίας.