Ενα πρωινό τηλεφώνημα μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη επιβεβαίωσε πως το διαζύγιο μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και Ποταμιού είναι αναπόφευκτο –εκείνος της ανακοίνωσε πως δεν θέλει πολεμικό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές κι εκείνη υποδέχτηκε ψυχρά την προαναγγελία της εξόδου. Μέχρι το απόγευμα, οι εκατέρωθεν δηλώσεις σφράγισαν μια απόφαση που σκόρπισε αναστεναγμούς ανακούφισης εκατέρωθεν, γράφοντας το τέλος μιας σχέσης που κράτησε μόνο λίγους μήνες.

Η συντριπτική πλειοψηφία (97 υπέρ, 16 κατά και 5 λευκά), που με ανάταση χειρός αποφάσισε την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, δεν ήταν δεδομένη από την αρχή για τη Σεβαστουπόλεως. Τα μέλη της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων που πήραν τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν μοιρασμένα, με κάποιους να υποστηρίζουν πως Το Ποτάμι πρέπει να εξαντλήσει τις αντοχές του παραμένοντας στο Κίνημα Αλλαγής και άλλους να τάσσονται αναφανδόν υπέρ της εξόδου. Οι βουλευτές, από διαφορετική αφετηρία ο καθένας, στήριξαν την επιλογή της ηγεσίας: οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός βρέθηκαν σε γραμμή ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Μαυρωτάς ως πιο μετριοπαθής τάχθηκε «υπέρ της δυναμικής επιστροφής του Ποταμιού», ο Σπύρος Δανέλλης εμφανίστηκε απολογητικός για τις υπερβολικές δηλώσεις του και ο Σπύρος Λυκούδης ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα συγκληθούν οι ΜΕΤΑρρυθμιστές, που συνεργάζονται με Το Ποτάμι, για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Η πρόταση

Τη δική τους πρόταση κατέθεσαν οι Μίλτος Κύρκος και Γιάννης Μεϊμάρογλου, ζητώντας να δοθεί στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής μια δέσμη μεταρρυθμιστικών προτάσεων. Αν συμφωνούσε, Το Ποτάμι θα παρέμενε. Αν όχι, Το Ποτάμι θα αποχωρούσε εντός 15 ημερών. Ενώ για κάποια στιγμή η πρόταση φάνηκε να συγκεντρώνει δυναμική –και οι διαβουλεύσεις για το αν θα τεθεί σε ψηφοφορία εντείνονταν -, ο ευρωβουλευτής την απέσυρε, αφήνοντας να εννοηθεί πως, έτσι κι αλλιώς, η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα την αποδεχόταν.

Οχι στον ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικό ρόλο για το μέγεθος της υποστήριξης που έλαβε η πρόταση Θεοδωράκη έπαιξε η θέση του ότι το κόμμα δεν συζητά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι μελλοντικές συνεργασίες απασχόλησαν το σώμα και, λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο επικεφαλής παρενέβη εκτός προγράμματος για να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει μυστική συμφωνία με την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. «Ολοι εδώ γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Είναι υβριστικό να λέγεται ότι θα αντικαταστήσουμε τους ΑΝΕΛ» σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ αργότερα, πιο επίσημα, επανέλαβε πως η φημολογία είναι ψευδής. «Το Ποτάμι είναι Ποτάμι. Καθαρό, διαυγές και όχι θολό και υπόγειο». Παράλληλα, έκανε λόγο για «τη σημαία ενός παλιομοδίτικου κόμματος που υψώθηκε ξαφνικά» και αποτελεί «συνταγή αποτυχίας», παρουσιάζοντας την απόφαση ως αναπόφευκτη. Μίλησε για μεγάλες αποφάσεις που «ελήφθησαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ποταμιού», για «κάποιους» που «αποφάσισαν να μετατρέψουν το Πολιτικό Συμβούλιο σε συμβουλευτικό όργανο» και «καλούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα να ταυτιστεί απολύτως» με την αντίστοιχη της ΔΗΣΥ.

Αποχαιρετισμός

Η Χαριλάου Τρικούπη, μέσα από μια ανακοίνωση που είχε τη σύμφωνη γνώμη όλων όσοι παραμένουν στο Κίνημα Αλλαγής, επισήμανε πως «προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση» στον κεντροαριστερό φορέα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες συνιδρυτές που βρέθηκαν στην κάλπη τον περασμένο Νοέμβριο, είπε, «αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του (…) Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν».

Στην ίδια πορεία

Η επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά βρίσκει τις δύο πλευρές να μετρούν τις δυνάμεις τους. Στο Κίνημα Αλλαγής σκοπεύουν να αντικαταστήσουν όσα μέλη του Ποταμιού ακολουθήσουν το κόμμα τους και αποχωρήσουν από τις γραμματείες τομέων –αν και υπάρχουν ήδη στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος, αλλά και μέλη τοπικών οργανώσεων που έχουν ήδη επιλέξει την παραμονή τους. Παράλληλα, θα συνεχίσουν κανονικά τον σχεδιασμό τους, ξεκαθαρίζοντας πως αποτελούν τον προοδευτικό πόλο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη ΝΔ, εκφράζοντας «τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου» και διεκδικώντας την ηγεμονία του χώρου. Οχημά τους θα είναι και τα δημοσκοπικά στοιχεία που μιλούν για υψηλή δημοτικότητα της ίδιας της Γεννηματά και εμφανίζουν το Κίνημα Αλλαγής με αυξημένη δυνητική επιρροή στο εκλογικό σώμα.

Ερχεται συνέδριο

Από την άλλη, η Σεβαστουπόλεως θα προβεί σε αντίστοιχες διορθωτικές κινήσεις, με αλλαγή των οργάνων και στόχο τη διεξαγωγή συνεδρίου τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπου όλα τα δεδομένα θα τεθούν στο τραπέζι –ακόμα και το ζήτημα ηγεσίας. Ο Θεοδωράκης σκοπεύει να διεκδικήσει συμμάχους στις δυνάμεις που στην αρχή του Ποταμιού συντάχθηκαν μαζί του και αργότερα αποσύρθηκαν. Στις ευρωεκλογές, το κόμμα θα ταχθεί με τις μεταρρυθμιστικές κεντρώες δυνάμεις και τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι επαφές με τη Γαλλία πυκνώνουν.