Τρικυμία στην κυβέρνηση, και ειδικά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προκάλεσε η υπόθεση των γαλλικών φρεγατών. Η βιαστική ανακοίνωση του Φώτη Κουβέλη, ότι οι φρεγάτες θα μισθωθούν και θα πλέουν στις ελληνικές θάλασσες ακόμη και από αυτό το καλοκαίρι ήταν η αρχή.

Ακολούθησε η διάψευση από την γαλλίδα υπουργό Αμυνας και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει ένα επικοινωνιακό και ουσιαστικό φιάσκο λέγοντας ότι οι συζητήσεις έχουν γίνει σε ανώτερο επίπεδο, προφανώς μεταξύ Τσίπρα και Μακρόν.

Οπως γράφουν σήμερα τα «ΝΕΑ» οι πρώτες αντιδράσεις από το Παρίσι μάλλον περιπλέκουν περισσότερο την υπόθεση της απόκτησης, αφού είναι ήδη σύνθετη λόγω του μοντέλου χρονομίσθωσης και όχι καθαρής αγοράς. Ολες οι πληροφορίες από τη γαλλική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ και το γαλλικό ναυτικό, φαίνεται, βρίσκεται σε αδυναμία παραχώρησης μιας εκ των τεσσάρων FREMM που διαθέτει λόγω των επιχειρησιακών αναγκών του.

Οι παλινωδίες για το αν θα έρθουν οι φρεγάτες στο Αιγαίο (καλοκαίρι, όπως είπε ο Φώτης Κουβέλης) προκάλεσαν επίθεση της ΝΔ, η οποία ζήτησε απαντήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν χειρίζεται την υπόθεση με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με προσεκτική διατύπωση πήρε μεν αποστάσεις από τις ανακοινώσεις Κουβέλη, επιβεβαιώνοντας όμως ότι οι συζητήσεις με τους Γάλλους βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αποφάσεις.

Αλλά είναι γεγονός ότι έχει προκληθεί αναστάτωση στην κυβέρνηση και κακές εντυπώσεις για τον κ. Κουβέλη ο οποίος βρίσκεται εκτεθειμένος.

Τι θα πει ο Καμμένος

Με ενδιαφέρον αναμενόταν η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου για το ζήτημα στη συνέντευξη Τύπου που προγραμμάτισε εκτάκτως να δώσει νωρίτερα σήμερα το πρωί. Ώς τώρα ο υπουργός Αμυνας έχει αποφύγει να τοποθετηθεί σε σχέση με την υπόθεση των γαλλικών φρεγατών, την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός, παρά τις γαλλικές επιφυλάξεις, επιμένει στην τοποθέτησή του, αφού, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, «στις 3 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διμερείς επαφές για το κόστος και τον χρόνο της μίσθωσης των δύο γαλλικών πλοίων». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό αίτημα για τις FREMM παραδόθηκε την Παρασκευή στις γαλλικές Αρχές.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως ανοίγει και πάλι κύκλο διαπραγματεύσεων για ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με το αξιόμαχον των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, για την οποία, αν και συζήτησε εξαντλητικά το ΚΥΣΕΑ στην προχθεσινή μαραθώνια συνεδρίασή του, αποφάσεις δεν ελήφθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και επιχειρησιακά θεωρείται επιτακτική η ανάγκη του εκσυγχρονισμού για τη διατήρηση της ισορροπίας αεροπορικής ισχύος πάνω από το Αιγαίο, οι οριστικές αποφάσεις σκόνταψαν στο ετήσιο κόστος που θα κληθεί να καταβάλλει η Αθήνα τουλάχιστον για τα πρώτα πέντε χρόνια και το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα βαρύ.

Μάλιστα, η Αθήνα αναζητώντας καλύτερη κατανομή των αποπληρωμών αντί για μια εμπροσθοβαρή συμφωνία ξεκίνησε από χθες επαφές με την αμερικανική πλευρά επιδιώκοντας να καταλήξει πολύ σύντομα σε μια πιο ευέλικτη εξόφληση. Το χρονικό όριο που έδωσαν οι Αμερικανοί είναι στα τέλη Απριλίου και αν βρεθεί κοινός τόπος, είναι πιθανό να συνεδριάσει και πάλι το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να βάλει τη σφραγίδα του στη συμφωνία.