Μείωση του αφορολογήτου με επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες μαζί με τη νέα μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 φέρεται αποφασισμένο να επιβάλει τον Μάιο το ΔΝΤ στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Το εκρηκτικό κοκτέιλ επιβαρύνσεων, εφόσον εφαρμοστεί από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά, θα αφαιρέσει από τις τσέπες των φορολογουμένων 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ αυξάνοντας τις πιθανότητες ενεργοποίησης ενδεχόμενων εκλογικών αντανακλαστικών μέσα στο 2018.
Ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι το 2018 δεν είναι εκλογικό έτος. Πολιτικοί αναλυτές δεν βάζουν το χέρι τους στο Ευαγγέλιο. Αν οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο εφαρμοστούν ως πακέτο από τις πρώτες μέρες του 2019, οι εκλογές έχουν ουσιαστικές πιθανότητες να έρθουν νωρίτερα εκτιμούν, σημειώνοντας βεβαίως και την παράμετρο του υβριδικού Μνημονίου που καραδοκεί, όσο κι αν η κυβέρνηση το ξορκίζει.
Κυβερνητικά στελέχη είχαν βολιδοσκοπήσει, κατά πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα τους δανειστές για το ενδεχόμενο μη εφαρμογής των ήδη ψηφισμένων εν αναμονή μέτρων αν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι καλύτερα των απαιτούμενων. Τα νούμερα βγαίνουν, αλλά η απάντηση των δανειστών ήταν κατηγορηματικά αρνητική. «Οι συμφωνίες δεν πρέπει να ξηλώνονται» διεμήνυσαν αρμοδίως παρά την αναγνώριση υπέρβασης των στόχων για τα πλεονάσματα.
Με υπερσυγκράτηση των δημοσίων δαπανών (μείον 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο όπως αναθεωρήθηκε μόλις τον Νοέμβριο) και ψαλίδι ακόμα και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε καθεστώς εξαντλητικής φορολόγησης, πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πως υπερέβη τον αναθεωρημένο στόχο για 2,4% του ΑΕΠ ακόμα και μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και την εξόφληση ενός μπαράζ παροχών. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο τέλος Δεκεμβρίου, τα οποία μαρτυρούν πλεόνασμα 1,976 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός ζητούσε πλεόνασμα 877 εκατ. ευρώ. Για «αχρείαστα υψηλό και επιβλαβές πρωτογενές πλεόνασμα», στις πλάτες των δημοσίων δαπανών και της ανάπτυξης, κάνουν λόγο οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και Ντόρα Μπακογιάννη.
Για φέτος, ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ, πάνω από τη μνημονιακή απαίτηση του 3,5%, αλλά οι δανειστές δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν τα μαχαίρια σε αφορολόγητο και συντάξεις. Το αντίθετο μάλιστα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, φέρεται αποφασισμένο να απαιτήσει την καθήλωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 5.700 έως 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, από 1ης Ιανουαρίου 2019, από 8.636 έως 9.545 σήμερα, βάζοντας στο κάδρο των φόρων εισοδήματος ακόμα και όσους κερδίζουν 500 ευρώ τον μήνα. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Μάιο.

Η αιτία της επιμονής στην πρόωρη εφαρμογή της «μεταρρύθμισης», όπως θεωρείται το κόψιμο του αφορολογήτου από το Ταμείο, δεν είναι δημοσιονομική. Οι δανειστές, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, θέλουν να «δέσουν» την κυβέρνηση στην εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων ιδίως μετά τη ρητορική για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και την καταγεγραμμένη πλέον ροπή προς παροχές. Οπως αναφέρει πηγή με γνώση των διεργασιών, «οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν πως όσα ψηφίστηκαν θα εφαρμοστούν και όσα ισχύουν ήδη δεν θα ξηλωθούν».

Ψηφίζουν… επιτήρηση

Την ίδια ώρα έρευνα σε δείγμα 3.020 διευθυνόντων συμβούλων και γενικών διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων και την ICAP έδειξε ότι η πλειοψηφία των CEO’s θεωρούν πως η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει σε συνθήκες επιτήρησης ώστε να διασφαλιστούν και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. «Τέσσερις στους δέκα CEO’s (πιθανότατα γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα), πιστεύουν ότι η συνέχιση της εποπτείας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 θα λειτουργήσει θετικά για την ελληνική οικονομία» δήλωσε ο Νικήτας Κωσταντέλλος, πρόεδρος της ΕΑΣΕ και διευθύνων σύμβουλος της ICAP.

Τρεις εκδόσεις ομολόγων

Η συζήτηση για την εποπτεία και το νέο πακέτο δεσμεύσεων τα επόμενα χρόνια εκτιμάται πως θα ανοίξει εντατικά από τον Φεβρουάριο, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου αναμένεται να μπει μια πρώτη σφραγίδα. Για την πλήρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα χρειαστούν λίγες μέρες παραπάνω καθώς εκτιμάται πως περίπου δέκα προαπαιτούμενα θα κλείσουν αρχές Φλεβάρη λίγο πριν την εκταμίευση της δόσης. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δίνει διαβατήριο νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Οπως μετέδωσε χθες το Reuters η Ελλάδα σχεδιάζει τρεις εκδόσεις ομολόγων έως τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο ώστε να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ρευστότητας έως και 19 δισ. ευρώ.

Ελλειμμα εμπιστοσύνης

«Οι φόβοι ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να επιστρέψει στον σπάταλο βίο του παρελθόντος μπορεί να οδηγήσει τους ευρωπαίους και τους διεθνείς δανειστές να συμφωνήσουν στη διατήρηση ενός στενού ελέγχου των ελληνικών προϋπολογισμών» έγραψε χθες η «Wall Street Journal».