Αποζημίωση-ρεκόρ ύψους 10 δισ. ευρώ εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», να διεκδικήσει η καναδική εταιρεία Eldorado Gold από το ελληνικό Δημόσιο, προσφεύγοντας στη διεθνή Διαιτησία. Η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να πληρώσει αυτό το δυσθεώρητο πρόστιμο η χώρα, εφόσον συνεχίσει να αρνείται την έκδοση των αδειοδοτικών διαδικασιών και παρέλθει η 21η Σεπτεμβρίου, οπότε και εκπνέει το τελεσίγραφο που έστειλε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας Τζορτζ Μπερνς.

Η είδηση κάνει από χθες τον γύρο των ξένων μέσων ενημέρωσης προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην εικόνα της χώρας και γκρεμίζοντας το επενδυτικό αφήγημα του Πρωθυπουργού που είχε λανσάρει το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη –«να μετατρέψουμε το Grexit σε Grinvest».

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου επιχείρησε να φορτώσει το φιάσκο με την Eldorado στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι σε προ ημερών συνάντησή του «ενθάρρυνε και δρομολόγησε την αντίδραση της εταιρείας», κινούμενο ουσιαστικά στη γραμμή του πρωθυπουργικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα, ο οποίος και ανάρτησε στο facebook τη φράση «στα τσακίδια Eldorado και να μη στεριώσεις πουθενά»!
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση νωρίς χθες το πρωί από την καναδική εταιρεία για τους λόγους που επιβάλλουν την απόφασή της και εν συνεχεία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρός της Τζορτζ Μπερνς, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ παρομοίασε την Ελλάδα με ειδική περίπτωση χώρας. «Ούτε στην Τουρκία όπου δραστηριοποιούμαστε, ούτε οπουδήποτε αλλού όπου βρισκόμαστε, δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα» ανέφερε ο Μπερνς. Για να προσθέσει ότι «αν η Eldoardo γνώριζε τι προσκόμματα επρόκειτο να συναντήσει στην Ελλάδα, δεν θα προχωρούσε εξαρχής στην επένδυση, όπου μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει 3 δισ. ευρώ». Εφόσον ώς τις 21/9 δεν της έχουν χορηγηθεί οι άδειες –«άδειες ρουτίνας που κανονικά απαιτούν λίγες ημέρες», όπως είπε ο Μπερνς –τότε την επομένη, 22/9, η εταιρεία θα αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα, απολύοντας το 90% των 2.400 εργαζομένων που απασχολεί. Αφησε πάντως το παράθυρο ανοικτό προς την κυβέρνηση καλώντας την εκ νέου σε διάλογο, προκειμένου στον χρόνο που απομένει να βρεθεί λύση.

ΟΥΤΕ ΓΡΑΜΜΑ… Εντύπωση προκάλεσε η δήλωσή του ότι στους πέντε μήνες που είναι επικεφαλής της Eldorado Gold έχει αποστείλει τρεις επιστολές στον Πρωθυπουργό, ζητώντας του συνάντηση, οι οποίες έμειναν όλες αναπάντητες. Διευκρίνισε ότι η εταιρεία συνεχίζει να αγνοεί το αντικείμενο της Διαιτησίας, όπου ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει διαμηνύσει από τον Ιούνιο ότι θα προσφύγει το Δημόσιο, και εξήγησε ότι η απόφαση για πάγωμα των καναδικών επενδύσεων ελήφθη υπό την πίεση των μετόχων της Eldorado. «Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά εγώ πώς μπορώ να εξηγήσω στους μετόχους μας, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων διεθνώς, ότι όντως αυτό ισχύει, όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται εποικοδομητικά μαζί μας, ούτε υποστηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας» διερωτήθηκε ο επικεφαλής της εισηγμένης στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Τορόντο εταιρείας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης χαρακτήρισε απαράδεκτο «οι εγκρίσεις αδειών να καθίστανται όμηροι πολιτικών σκοπιμοτήτων ή των απόψεων μίας ηχηρής μειοψηφίας», προσθέτοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» της τοπικής κοινότητας στη Χαλκιδική είναι υπέρ των εξορύξεων και οι ενστάσεις όσων εναντιώνονται στην επένδυση έχουν κριθεί ως αβάσιμες». Επικαλέστηκε μάλιστα το γεγονός ότι η εταιρεία έχει δικαιωθεί μέχρι σήμερα 18 φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ. Των δηλώσεων Μπερνς είχε προηγηθεί δήλωση του Γιώργου Σταθάκη ότι το υπουργείο έχει μέχρι τώρα χορηγήσει το 60% των αδειών για τις Σκουριές, ενώ οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας θα δοθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Επιτέθηκε στην εταιρεία λέγοντας πως «προφανώς δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες» και τόνισε ότι το ΣτΕ απέρριψε την πρώτη πρόταση για χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού, και πως η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που αφορά τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης, έχει επιστραφεί εδώ και έναν χρόνο από το υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις, επομένως αναμένεται η επανυποβολή της.