Σε ΦΠΑ τριών ταχυτήτων για την ιδιωτική εκπαίδευση προσανατολίζεται η κυβέρνηση μπροστά στη διαπίστωση πως είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες εξεύρεσης ισοδυνάμων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά, η οδηγία του Αλέξη Τσίπρα προς το υπουργείο Οικονομικών είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας, ούτως ώστε η μέση οικογένεια να απαλλαγεί από την επιβολή ΦΠΑ ύψους 23% στο σύνολο των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την εκπαίδευση στον ιδιωτικό τομέα.
Το θέμα «καίει» το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να εμφανιστεί συνεπής ως προς τις προγραμματικές του εξαγγελίες στη Βουλή, όταν δηλαδή ανακοίνωσε την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία –με στόχο να εντοπιστούν τα ισοδύναμα ώς την ψήφιση του προϋπολογισμού περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Ωστόσο, σήμερα λήγει η πρώτη παράταση που είχε δοθεί επί υπηρεσιακής κυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε παράταση μίας εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται προσώρας κάποιο παράθυρο άντλησης εσόδων που θα καλύψει τα έσοδα από την ακύρωση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ως εκ τούτου στο τέλος της εβδομάδας που λήγει η τελευταία παράταση δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα για μία ακόμη εβδομάδα.

Το πρόβλημα με τον ΦΠΑ ύψους 23% στην εκπαίδευση απασχόλησε επί μακρόν σύσκεψη που έγινε χθες στη Βουλή υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Φίλης και Τρύφων Αλεξιάδης. Εκεί διαπιστώθηκε δυστοκία στην εξεύρεση ισοδυνάμων που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ 23% και εξετάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο να ισχύσουν τρεις κλίμακες ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ουσιαστικά, εφόσον επικρατήσει αυτό το σενάριο, τα ιδιωτικά σχολεία θα υπαχθούν στο καθεστώς του 23%. Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι πως η εγγραφή των μαθητών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αποτελεί επιλογή των γονέων και όχι υποχρέωση, επομένως αυτή η κατηγορία θα ενταχθεί στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, υπάρχει και η κατηγορία των φροντιστηρίων, είτε των υποστηρικτικών είτε των ξένων γλωσσών στα οποία πηγαίνει η πλειονότητα των μαθητών. Η κυβέρνηση πιστεύει πως η εν λόγω κατηγορία αφορά το σύνολο της μέσης οικογένειας και εξετάζει το ενδεχόμενο στην κατηγορία «φροντιστήρια» να επιβάλει ΦΠΑ ύψους 13%.

Μηδενικό ΦΠΑ προτίθεται να προσδιορίσει για τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία αναγνωρίζοντας πως το πρόβλημα αφορά δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, ειδικά φέτος που έχουν μείνει εκτός δημόσιων παιδικών σταθμών δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

Επίσης, απαλλάσσοντας ουσιαστικά από τον ΦΠΑ τους παιδικούς σταθμούς, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και τις ευαισθησίες του απέναντι στις οικογένειες με δύο εργαζόμενους γονείς που υποχρεούνται να εγγράψουν τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς.

Στην πρωθυπουργική σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε μεταξύ άλλων πως η έλλειψη ικανοποιητικής συνεργασίας της κυβέρνησης κι εν προκειμένου του υπουργείου Οικονομικών με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου λειτουργεί αποτρεπτικά στην εξεύρεση των ισοδυνάμων που θα ακύρωναν την αναστολή του ΦΠΑ συνολικά για την ιδιωτική εκπαίδευση.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν είναι το μόνο θέμα που προκαλεί πονοκεφάλους στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το Ασφαλιστικό κυριαρχεί στην κυβερνητική ατζέντα και μάλιστα στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των κυβερνητικών συμβουλίων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής υπό τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να συζητηθεί ευρέως.

Η κυβέρνηση χθες ξεκαθάρισε ότι το πόρισμα της επιτροπής σοφών δεν είναι δεσμευτικό για εκείνη, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης διασαφήνισε (Mega) ότι το πόρισμα της επιτροπής έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα για το Μαξίμου. Την ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη έδειχνε όσο πιο κομψά μπορούσε ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τις απόψεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου για την ενίσχυση των Ταμείων. «Μια σειρά σκέψεων που ακούγονται δεν σημαίνει ότι είναι και θέσεις της κυβέρνησης» είπε στα «Παραπολιτικά» όταν ρωτήθηκε εάν θα υπάρχει εισφορά μέσω Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών για την κοινωνική ασφάλιση.