«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή ήταν μια εύκολη περίοδος. Καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να πατήσουμε γερά στα πόδια μας», είπε το μεσημέρι της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως η ελληνική πλευρά δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς.

Παράλληλα, επέρριψε βαριές ευθύνες στο ΔΝΤ για την κατάσταση της χώρας, ενώ κάλεσε την Ευρώπη «να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της».

Ο Πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι κάθε απόφαση ήταν και μια μεγάλη μάχη κόντρα στο καθεστώς του Μνημονίου.

«Σε αυτή την γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ώστε σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε το κατεστημένο του Μνημονίου, που βασίστηκε σε καθεστώς εκβιασμού και ασφυξίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο δρόμος δεν θα είναι ανοιχτός», είπε και πρόσθεσε ότι «ευθύνη μας και καθήκον να σηκώσουμε αυτό το βάρος, όσο ο ελληνικός λαός είναι δίπλα μας και μάς εμπιστεύεται».

«Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις δώσουμε», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Υπάρχει σχέδιο για την ταπείνωση του λαού»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε διεξοδικά στη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων και εξαπέλυσε επίθεση κατά των δανειστών, λέγοντας ότι «η εμμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει αποτύχει και σε μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δεν είναι μόνο ένα λάθος, το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού».

«Οι θεσμοί όχι μόνο ζητούν υπερβολικά υψηλούς στόχους, αλλά όταν αυτούς τους στόχους τους καλύπτουμε με ισοδύναμα, τα αρνούνται» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Δηλώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί μια συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης που μόνο δεινά συσσώρευσαν σε αυτή τη χώρα. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στον διάλογο με ειλικρίνεια».

«Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή», είπε ο Πρωθυπουργός. Αλλά, όπως τόνισε, «αντί απάντησης στην πρόταση αυτή παραλάβαμε κείμενο πέντε σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το ποιος θα πληρώνει τους φόρους είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Εχει έρθει η ώρα την κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία και όχι ο κόσμος της εργασίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες»

«Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς» επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις.

Παράλληλα, κάλεσε τους εταίρους να πουν ξεκάθαρα εάν θέλουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα ή θέλουν αυτό να επανέρχεται διαρκώς και επισήμανε ότι ήρθε η ώρα να κριθούν οι προτάσεις του ΔΝΤ.

«Πρέπει μεταξύ των θεσμών να αποδοθούν ευθύνες διότι η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουμε σε προτάσεις που δεν διέπονται από ορθή λογική, αντίθετα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, να την παρασύρει σε μια υφεσιακή δίνη και σε μια αβεβαιότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αν στόχος είναι η συνέχιση προγράμματος του ΔΝΤ, που όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Ήρθε η στιγμή οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες συνταγές; Και πως γίνεται να αποδέχονται τα σκληρά του μέτρα, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους; Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα».

«Η εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας. Είναι μια σαφής εντολή: να τερματίσουμε την πολιτική της λιτότητας στον τόπο, μετά από πέντε χρόνια σκληρής επιβολής που δημιούργησε μια τεράστια αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων», είπε ο Πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους με την ίδια ηρεμία, νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης, όχι απλά συμφωνίας. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να εργαζόμαστε για λύση».

«Η συμφωνία πρέπει να έχει δεσμευτικές ρήτρες»

Η συμφωνία θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένες και δεσμευτικές ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας που επιδεινώθηκε κατά τη μνημονιακή 5ετία με αποκλειστική ευθύνη των θεσμών, είπε ο Πρωθυπουργός.

Είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε μια συμφωνία η οποία θα έχει σαφή αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, δεν θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους και θα κατανέμει τα βάρη σε όσους δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο τους για την έξοδο από την κρίση, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε «ταυτόχρονα μια συμφωνία που δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά θα κλείνει μια και καλή αυτή τη συζήτηση για το περιβόητο Grexit».

Η στάση της αποφασιστικότητας της ευθύνης και της ψυχραιμίας από την πλευρά μας, στο βαθμό που αποτελεί ταυτόχρονα και στάση των ελλήνων πολιτών, η στάση της ηρεμίας και της αποφασιστικότητας, είναι που εκμηδενίζει κάθε απειλή και εκβιασμό, είπε ο Πρωθυπουργός.

«Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση»

«Πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Θα έλεγε κανείς ότι τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση, και τώρα θα κριθεί η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, με αποφασιστικότητα, με αταλάντευτη προσήλωση στους στόχους της, να βρει μια δίκαιη λύση. Η κυβέρνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα όμως θα κριθεί και η δυνατότητα της Ευρώπης να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της, να σταματήσει να κάνει πληγές στο δικό της το σώμα και να προχωρήσει μπροστά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Δεν λειτουργούμε με το άγχος και την πίεση της στιγμής. Ούτε λειτουργούμε με, το έχουμε αποδείξει, εκβιαστικά διλήμματα. Έχουμε λάβει μια εντολή τετραετίας. Θέλω να το θυμίσω αυτό σε όλους και όλες σας. Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που ανοίγονται μπροστά μας τα επεξεργαζόμαστε στη βάση του ποια οικονομία, ποια κοινωνία, ποια χώρα θα παραδώσουμε σε τέσσερα χρόνια από τώρα.

» Παραλάβαμε πριν από λίγους μήνες μια χώρα που δυστυχώς είχε καταλήξει να είναι μια αποικία χρέους. Στόχος μας είναι σε ορίζοντα τετραετίας να παραδώσουμε μια χώρα με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες, χωρίς φοροδιαφυγή και με αντιμετώπιση των εκτεταμένων δικτύων διαφθοράς και παρανομίας που έχουν στηθεί στο εσωτερικό της ελληνικής διοίκησης. Θα παραδώσουμε μια κοινωνία που θα σέβεται τις αρχές της ισότητας και της δίκαιης κατανομής των βαρών και μια οικονομία που θα έχει προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης».