Στην αποκάλυψη ότι έχει ηχογραφήσει την εκρηκτική συνεδρίαση του Eurogroup της Ρίγας προέβη ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο The New York Times Magazine – το περιοδικό των New York Times.

Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, έχει καταγράψει τα όσα ειπώθηκαν στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, το οποίο αποτέλεσε αφορμή για την «περιθωριοποίησή» του από την ηγεσία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Μάλιστα, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου είχαν γράψει ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε οργισμένες επικρίσεις από κάποιους ομολόγους του οι οποίοι φέρονται να τον είχαν αποκαλέσει «τζογαδόρο και ερασιτέχνη».

«Λέει ότι έχει ηχογραφήσει τη συνάντηση, αλλά δεν μπορεί να τη δημοσιεύσει εξαιτίας των κανόνων εμπιστευτικότητας», γράφει η συντάκτρια της αμερικανικής εφημερίδας.

«Ολα αυτά τα δημοσιεύματα που λένε ότι με έβρισαν, ότι μου είπαν ότι ξοδεύω τον χρόνο και όλα αυτά, αφήστε με να πω ότι τα διαψεύδω ολόψυχα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ρεπορτάζ των New York Times με τίτλο «Ενας υπουργός Οικονομικών κατάλληλος για μία ελληνική τραγωδία;», που θα δημοσιευθεί την προσεχή Κυριακή, ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι ξέρει «πότε πρέπει να φύγει».

«Δεν πρόκειται να εξευτελιστώ, ούτε να συμβιβαστώ σε θέματα αρχής και λογικής», σημειώνει.

«Ανάθεμα αν δεχθώ ένα ακόμη πακέτο που θα διαιωνίσει την ίδια κρίση. Δεν εξελέγην για αυτό», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από το να ωθήσει τους Ελληνες σε μία βαθύτερη οικονομική κρίση. «Δεν είναι καλό για την Ευρώπη και δεν είναι καλό για την Ελλάδα», προσθέτει.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι «η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους δύο μήνες ως αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσής μας».

Ωστόσο, εξηγεί ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές παίρνουν τη μορφή επένδυσης για ένα καλύτερο μέλλον και «πάντα εμπεριέχεται βραχυπρόθεσμο κόστος σε μία επένδυση».

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ανήσυχος για την ελληνική οικονομία σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».