Η συναίνεση της ΔΗΜΑΡ στη στήριξη του προτεινόμενου από την κυβέρνηση προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας βρίσκεται σε συνάρτηση με την ασκούμενη πολιτική, διαμηνύει ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι «η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά εκλογές θα γίνουν αν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια πολιτική».

Με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τους 58, καθώς η πρόσκλησή τους –όπως λέει –δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο, επιμένει στη δημιουργία του τρίτου πόλου και αρνείται ότι αυτός αφορά μόνο τη ΔΗΜΑΡ και κάποια μεμονωμένα πρόσωπα, ενώ αποδίδει σε επιλογή του κ. Λοβέρδου το γεγονός ότι δεν προχώρησε η συνεργασία τους για τις ευρωεκλογές.

Ο Φώτης Κουβέλης δεν αποκλείει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ να υπάρξουν ηχηρά ονόματα, ούτε τη συμμετοχή σε αυτό στελεχών που είχαν προσεγγίσει τους 58, όπως οι Γρηγόρης Ψαριανός και Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Σε ό,τι δε αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένει: ούτε ανοίγουμε παράθυρο, ούτε κλείνουμε μάτι, ούτε ανοίγουμε πόρτες.

Κύριε πρόεδρε, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών με την καθιέρωση του σταυρού αντί της λίστας. Πώς στέκεστε ως ΔΗΜΑΡ απέναντι σε αυτή την εξέλιξη;

Η επιλογή της σταυροδοσίας αντί της λίστας στις ευρωεκλογές θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να λειτουργήσει στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού των κομμάτων και της δημόσιας ζωής. Ο αιφνιδιαστικός ωστόσο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να εισαχθεί λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές καταγράφει πολιτικές σκοπιμότητες απαράδεκτες. Η πολιτική χρήση της εκλογικής νομοθεσίας και η αποσπασματική νομοθέτηση κανόνων μαρτυρά ιδιοτελή σπουδή και απόπειρα να εξυπηρετηθούν προτεραιότητες εσωκομματικού χαρακτήρα. Η εκλογική νομοθεσία δεν είναι και δεν μπορεί να είναι εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών συσχετισμών. Θα προσέθετα μάλιστα ότι ο τρόπος με τον οποίον εισάγεται αυτό, με την απουσία άλλων ρυθμίσεων, ενισχύει τη διαπλοκή της πολιτικής και της μιντιακής εξουσίας, αλλά και το μαύρο χρήμα στην πολιτική. Θέλω να είμαι ευθύς. Το μέτρο χαρακτηρίζεται από απίθανη πολιτική υποκρισία και δημιουργεί την απατηλή εντύπωση ότι επιλέγονται δήθεν οι καλύτεροι με αυτόν τον τρόπο.

Σε μερικές ημέρες θα προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, άρα θα είναι μια πραγματικότητα. Εσείς ως ΔΗΜΑΡ αλλάζετε τη στρατηγική σας; Πώς θα συμπληρώσετε το ευρωψηφοδέλτιό σας;

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει προτείνει εδώ και καιρό ένα ολοκληρωμένο, ένα συνολικό σχέδιο για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, που περιλαμβάνει και ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου αλλά και της νομοθεσίας που αφορά το πολιτικό χρήμα. Να επισημάνω ακόμη ότι εκκρεμεί, και η καθυστέρηση κρίνεται απαράδεκτη, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου της Δημοκρατικής Αριστεράς για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που δίδεται στο πρώτο κόμμα. Σε ό,τι έχει σχέση με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, η Δημοκρατική Αριστερά θα το συγκροτήσει και με τα νέα δεδομένα, επιδιώκοντας να εκφράζεται το σύνολο των συμπαρατασσομένων δυνάμεων, στο πλαίσιο της συγκρότησης του πόλου –του δημοκρατικού πόλου –του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οι συμπαρατασσόμενες δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα της γνήσιας και όχι της υποκριτικής έκφρασης μέσα από ένα τέτοιο ευρωψηφοδέλτιο.

Αρα μου λέτε ότι δεν θα μπείτε στον πειρασμό να βάλετε ονόματα-κράχτες στο ευρωψηφοδέλτιο;

Αναμφισβήτητα η επιλογή για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου θα πρέπει να εξασφαλίζει στοιχεία που έχουν σχέση και με την αναγνωρισιμότητα των προσώπων και με την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων υποψηφίων για τη θέση του ευρωβουλευτή ή των ευρωβουλευτών.

Σας άκουσα πριν από μερικές ημέρες στον Βήμα FM να λέτε ότι κάποια στελέχη της ΔΗΜΑΡ που προσέγγιζαν τους 58 γυρίζουν προς τα πίσω, προς τη ΔΗΜΑΡ. Τι ενδείξεις έχετε;

Εχω τον δικό τους δημόσιο λόγο όσο και τον προσωπικό τους λόγο ότι το κόμμα στο οποίο ανήκουν είναι η Δημοκρατική Αριστερά.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε, θα ονοματίσω, τους κ.κ. Ψαριανό και Παπαδόπουλο στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ;

Με συγκεκριμένες διαδικασίες στον χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, στον χώρο πια που διαμορφώνεται και με τους συμπαρατασσόμενους στην προσπάθεια της δημιουργίας του προοδευτικού πόλου, είναι δικαίωμα του καθενός να επιδιώξει να είναι υποψήφιος. Εχουμε διαδικασίες βαθιά δημοκρατικές με τις οποίες θα κριθούν και οι διαθεσιμότητες για τη συμμετοχή τους στο ευρωψηφοδέλτιο.

Αρα δεν είναι κάτι που αποκλείετε;

Αντιθέτως.

Κύριε πρόεδρε, υπάρχει μια επιφύλαξη στο πολιτικό σύστημα, στην κοινωνία, για το εύρος του τρίτου πόλου που θα συγκροτήσετε. Δηλαδή κάποιοι λένε ότι ο τρίτος πόλος θα είναι το κόμμα του κ. Κουβέλη και κάποιες μονάδες. Πώς απαντάτε σε αυτό;

Εμείς θα απαντήσουμε στην πράξη. Δεν είναι μόνο κάποια ονόματα, που αναμφισβήτητα υπάρχουν, με πολιτικό αν θέλετε θετικό φορτίο, που προσέρχονται σε αυτή τη συμπαράταξη. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις, και όσοι έχουν την αγωνία ή και την περιέργεια ας περιμένουν λίγες ημέρες για να διαπιστώσουν ότι θα είναι μεγάλο το εύρος της συμπαράταξης. Βεβαίως πρέπει να σας πω ότι η υπόθεση της συγκρότησης του προοδευτικού πόλου, του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με αυτή τη συμπαράταξη δεν τελειώνει με την ημερομηνία διενέργειας των ευρωεκλογών. Είναι μια διαδικασία η οποία θα εκταθεί, θα πάει και μετά τις ευρωεκλογές.

Τι δεν πήγε καλά με το κόμμα του κ. Λοβέρδου και δεν προχώρησε η συμφωνία;

Είχαμε, πράγματι, με τον κ. Λοβέρδο αρκετές συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα. Ο κ. Λοβέρδος και το κόμμα του επέλεξαν κάποια στιγμή να μας ανακοινώσουν πως στρέφονται σε άλλη κατεύθυνση. Βεβαίως ήταν μια επιλογή που αφορά αυτούς και όχι εμάς. Κινούνται προς άλλη κατεύθυνση, με τη οποία εμείς διαφωνούμε.

Να σας ρωτήσω λοιπόν για την άλλη κατεύθυνση. Πέραν του δικού σας τρίτου πόλου υπάρχει ένα παράλληλο σχέδιο για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, της ελληνικής Ελιάς. Πώς το βλέπετε; Ως αντίπαλο σχήμα;

Το βλέπω ως διαφορετικό σχήμα. Δεν είναι δυνατόν να επιλέγεις να δημιουργήσεις τον χώρο αυτόν της Σοσιαλδημοκρατίας –όπως τον ονομάζουν οι ίδιοι –και ταυτόχρονα να αρνείσαι να δεις τι σήμερα συντελείται, τι καταγράφεται κοινωνικά, τι καταγράφεται πολιτικά. Δεν είναι δυνατόν να καλείς σε μια συμπαράταξη –ενόψει των ευρωεκλογών –με άρνηση να δεις όλα εκείνα τα οποία είναι σήμερα τα έντονα προσδιοριστικά στοιχεία για το αύριο αλλά και για την περαιτέρω πορεία της χώρας. Το προσκλητήριο των 58 ήταν ένα προσκλητήριο που έλεγε «ελάτε να συγκροτήσουμε αυτόν τον χώρο», αλλά με σταθμό συγκρότησης τις ευρωεκλογές και βέβαια με άρνηση αναφοράς σε όλα τα προηγούμενα. Για σκεφτείτε πόσο πολιτικά ορθό, πόσο πολιτικά λογικό θα ήταν να είμαστε σε αυτή την προσπάθεια της κίνησης των 58 μαζί με τη σημερινή έκφραση του ΠαΣοΚ, όταν το ΠαΣοΚ μετέχει στην κυβέρνηση η δε Δημοκρατική Αριστερά είναι στην αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση που την προσδιορίζει βέβαια με συγκεκριμένο τρόπο, που είναι γνωστός. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση, δέχεται να μην έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι οι επί μακρόν διαμένοντες στην Ελλάδα ξένοι πολίτες, οι μετανάστες. Δεν πρόκειται για ένα παρεμπίπτον ζήτημα, πρόκειται για μια υποχώρηση από μία θέση που το ίδιο το ΠαΣοΚ είχε καταγράψει ως πολιτική επιλογή στο πρόσφατο παρελθόν. Νομίζω, μια και η αναφορά στους μετανάστες, ότι είναι λάθος –για να αναφερθώ με ένα πρόσφατο παράδειγμα -, είναι πολιτικό δημοκρατικό ατόπημα ν’ ανοίγεις μια ατζέντα και να τη χαρίζεις σε ακροδεξιές εκδοχές και πολιτικές. Υπάρχει μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμφισβήτητα σεβαστή, αλλά θα μπορούσε με καινούργιο νόμο να αντιμετωπιστούν και όλα εκείνα τα ζητήματα τα οποία ελέγχει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του. Πρόκειται επομένως για λαθεμένη από άποψη δημοκρατικότητας επιλογή.

Πιστεύετε ότι η κίνηση των 58 θέλει να μετεξελιχθεί σε κόμμα;

Δεν το ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι αυτό που καταγράφεται στη δημόσια πολιτική ζωή του τόπου, ότι οι 58 θέλουν να συνεργαστούν με το ΠαΣοΚ στις ευρωεκλογές.

Και με εσάς θέλουν, όμως. Αν σας καλέσουν; Κάποιοι το έχουν προτείνει, λένε «να πάμε να πιάσουμε την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και να της πούμε έλα». Θα πάτε σε μια τέτοια συνάντηση αν σας χτυπήσουν την πόρτα;

Κοιτάξτε, η πρόσκληση έχει βασιμότητα και μπορεί να τύχει ανταπόκρισης στον βαθμό που έχει και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Ε, το πολιτικό περιεχόμενο της πρόσκλησης δεν μπορεί να εξαντλείται στο «ελάτε», και μάλιστα με τους κανόνες και τους όρους που θέτουν. Εμείς δεν θα προσέλθουμε σε κάτι τέτοιο.

«Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, ας το καταλάβουν επιτέλους»

Πολλοί θεωρούν ότι η γραμμή που ακολουθείτε υπαγορεύεται από σκέψεις που έχουν να κάνουν με αυτά που θα έρθουν. Υποστηρίζουν ότι θέλετε να έχετε ένα παράθυρο ανοιχτό προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή να κλείσετε το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι ισχύει τελικά;

Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είναι ένα κόμμα μεταρρυθμιστικό. Είναι ένα κόμμα με βαθιά την προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Το έχω πει επανειλημμένα. Ούτε ανοίγουμε παράθυρο, ούτε κλείνουμε μάτι, ούτε ανοίγουμε πόρτες προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχω μιλήσει για τον λαϊκότροπο δημαγωγικό τους λόγο, τον αριστερότροπο λαϊκισμό τους. Εχουμε διαφωνήσει και διαφωνούμε με όλα αυτά που καταγράφουν ως πολιτική πρόταση στην ελληνική κοινωνία για την πορεία και την εξέλιξη της χώρας, αλλά κάποιοι ή δεν θέλουν να ακούν ή κάνουν πως δεν ακούν. Και είναι προφανές ότι υπάρχουν και όλοι εκείνοι που λέγοντας πως η Δημοκρατική Αριστερά ανοίγει δρόμους προς τον ΣΥΡΙΖΑ το κάνουν γιατί θέλουν να εξασφαλίσουν ένα ιδιότυπο μονοπώλιο γι’ αυτόν τον ενδιάμεσο χώρο, τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ας το καταλάβουν κι ας εγκαταλείψουν αυτή την τακτική. Η Δημοκρατική Αριστερά, με τη σαφήνεια των θέσεών της και του προγράμματός της, ούτε παράθυρα ανοίγει ούτε πόρτες.

«Ισως υπάρξει νέο Μνημόνιο, που θα το βαφτίσουν διαφορετικά»

Εσχάτως γίνεται πολύς λόγος και για την προεδρική εκλογή. Το άνοιξε και η αξιωματική αντιπολίτευση το θέμα, το έχει θίξει και ο Πρωθυπουργός. Θεωρείτε ότι αν δεν υπάρχει συναίνεση σε βασικά θέματα πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει προεδρική εκλογή όταν έρθει ο χρόνος;

Θεωρητικά μπορεί να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή αλλά, αξιολογώντας τους πολιτικούς συσχετισμούς, δεν βλέπω να υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Δεν βλέπω να προκύπτει ο αναγκαίος μέσα στη Βουλή αριθμός ψήφων που να οδηγήσει στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε η χώρα να μην προσφύγει σε εκλογές. Ολα αυτά όμως, ιδιαίτερα αυτό το ζήτημα που έχει σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι λάθος να αυτονομείται ως διαδικαστικό ζήτημα και είναι επίσης λάθος να μη συνδέεται και με το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής. Ας γίνω πιο συγκεκριμένος. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά εκλογές θα γίνουν αν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Αν υποθέσουμε ότι αλλάξει η πολιτική και η κυβέρνηση προτείνει ένα πρόσωπο το οποίο αποδέχεστε, ως ΔΗΜΑΡ θα συναινέσετε;

Σας είπα ότι είναι συνάρτηση και της εξέλιξης και του περιεχομένου της πολιτικής.

Φοβάστε ότι θα υπάρξει νέο Μνημόνιο;

Ναι, φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρξει νέο Μνημόνιο, ανεξάρτητα από το εάν έχει τον όρο «Μνημόνιο» ή θα βαφτιστεί διαφορετικά.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα αντέξει η κυβέρνηση;

Αν υπάρξουν νέα μέτρα, και μάλιστα μέτρα που θα είναι επιβαρυντικά και επαχθή, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.