«Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος. Ωστόσο η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη». Τη δήλωση αυτή έκανε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Οστιν, στο Τέξας.

«Οι Συνθήκες και οι Χάρτες της ευρωζώνης είναι εσφαλμένες. Και πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς. Σήμερα όμως, η Ευρωζώνη υπάρχει. Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα – διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος; Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας, game on» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας στις χώρες της κρίσης.

«Αναμένουμε τη συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν Πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Εάν κάποιος όπως αναφέρει πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, Γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος; Οι ευρωπαίοι πολίτες εν όψει των Ευρωεκλογών θα απαιτήσουν και θα πρέπει να έχουν καθαρές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα» συμπλήρωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ακούστε αποσπάσματα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα (1)

Ακούστε αποσπάσματα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα (2)

Ακούστε αποσπάσματα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα (3)

Ακούστε αποσπάσματα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα (4)

Ακούστε αποσπάσματα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα (5)

Ακούστε αποσπάσματα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα (6)