«Τα χαράτσια για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου θα καταργηθούν από μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός.

«Η βασική ιδέα είναι η εξής: ένας ενιαίος φόρος με πολλές κλίμακες που θα ελαφρύνει σημαντικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και θα επιτυγχάνει υψηλότερα έσοδα από τα ψηλά εισοδήματα και τη μεγάλη περιουσία» τόνισε ο κ. Μηλιός σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παρουσιάζει μια κόπωση, που κάποιοι σπεύδουν να αποδώσουν σε ένα στρογγύλεμα των θέσεών του, κυρίως για την οικονομία, ο Γιάννης Μηλιός τονίζει:

«Πράγματι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ένα ποσοστό γύρω στο 30%, αν κάνουμε τις αναγωγές, που έχει φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αν δούμε και στις προηγούμενες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις μας έδιναν πολύ χαμηλά ποσοστά. Είμαστε εδώ για να ανατρέπουμε τις δημοσκοπήσεις.

» Θα κάνουμε οτιδήποτε για να πείσουμε τον κόσμο ότι χρειάζεται μια αλλαγή πολιτικής, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αυτή την πρόταση, που είναι αξιόπιστη και μπορεί να βγάλει την πλειοψηφία του κόσμου από την ανέχεια και τη δυστυχία στην οποία βρίσκεται. Επιπλέον, επιμένουμε ότι θέλουμε μια ευρεία συμμαχία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, που μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα αλλαγής πορείας».

Στην ερώτηση «Αν έρθετε στην κυβέρνηση θα καταργήσετε μονομερώς το Μνημόνιο με ένα νόμο ή θα το επαναδιαπραγματευθείτε με τους δανειστές;», το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Και τα δύο θα κάνουμε. Το Μνημόνιο είναι το πρόγραμμα της λιτότητας. Τι έχει αποδειχτεί; Οτι αυτά τα μέτρα επιδεινώνουν το δημόσιο χρέος, το κάνουν μη βιώσιμο. Εμείς λέμε ότι θα καταργήσουμε το Μνημόνιο, δηλαδή τη λιτότητα. Το θέμα της δανειακής σύμβασης θα το δούμε σε μια άλλη βάση που θα λέει στους δανειστές ότι η κατάσταση σήμερα είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Θα πρέπει να αναδιαπραγματευθούμε τη δανειακή σύμβαση και είναι θέμα εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας για την νέα κυβέρνηση. Να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα , να επιτύχει δηλαδή την δημοσιονομική σταθεροποίηση με άλλα μέσα και τα μέσα αυτά το δίκαιο φορολογικό σύστημα, η πάταξη της φοροδιαφυγής ,του λαθρεμπορίου κ.λπ. Διαγραφή χρέους αλλά όχι μονομερώς».

Ερωτηθείς αν ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει αμέσως τον κατώτατο μισθό στο επίπεδο του 2009, ο κ. Μηλιός απαντά: «Βεβαίως, είναι στο πρόγραμμά μας και αυτό δεν έχει αλλάξει. Οχι, άμεσα… Λέμε το εξής και το λέμε καθαρά στον κόσμο, δεν μπορούμε να πάρουμε άμεσα τέτοια μέτρα που να επανέλθουν όλα τα εισοδήματα στα επίπεδα του 2009. Πρέπει να αρχίσουμε από κάτω προς τα πάνω. Και αυτό που θα γίνει άμεσα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η δημιουργία μιας πραγματικής Επιθεώρησης Εργασίας γιατί όπως ξέρετε πολύ καλά δεν τηρείται καν ο νόμος για τον κατώτατο μισθό».