Μία κατοικία ενσωματωμένη στο κρητικό τοπίο, η μετατροπή ισογείου παλιάς αθηναϊκής πολυκατοικίας στο Παγκράτι σε σύγχρονα καταστήματα, ένας πολυχώρος αρχιτεκτονικών εκδηλώσεων στη Μεταμόρφωση Αττικής, ένας υπαίθριος χώρος λατρείας στη Σενεγάλη, η μελέτη ανάπλασης ιστορικής πλατείας της Ρόδου. Αυτά ήταν τα ξεχωριστά παραδείγματα που διακρίθηκαν στα Βραβεία Δομές 2018 αναδεικνύοντας δημιουργούς διαφορετικών γενεών.

Ο καθηγητής και επιμελητής του αρχιτεκτονικού εντύπου «Δομές» Γιώργος Πανέτσος παρουσίασε προχθές στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη τους δημιουργούς των διακριθέντων έργων σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 530 αρχιτέκτονες και οι συνεργάτες τους συμμετείχαν με 150 προτάσεις στα φετινά βραβεία, τα οποία έκρινε η διεθνής κριτική επιτροπή των αρχιτεκτόνων Αλεξάντρ Μπρόντσκι (Ρωσία), Γκονσάλο Μπιρν (Πορτογαλία), Γιούργκεν Μέγιερ (Γερμανία). Η φετινή διοργάνωση πρόσθεσε την ειδική κατηγορία «βραβεία συναδέλφων» για το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο και την καλύτερη ανεκτέλεστη μελέτη, ενώ τα συγκεκριμένα βραβεία προέκυψαν μέσω μυστικής ψηφοφορίας των ομάδων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Η κατοικία «Ring House» που υλοποίησε το γραφείο decaArRCHITECTURE (Αλέξανδρος Βαΐτσος, Κάρλος Λοπερένα) στην Αγία Γαλήνη, στη νότια ακτή της Κρήτης, απέσπασε δύο βραβεία: επιτροπής και βραβείο συναδέλφων ως το «καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2013-2017», καθώς αποτελεί μία προσπάθεια αποκατάστασης του φυσικού τοπίου , το οποίο στο παρελθόν είχε κακοποιηθεί από την αυθαίρετη και τυχαία χάραξη δρόμων. Δύο όμορα, αλλά αυτόνομα, ισόγεια καταστήματα παλιάς αθηναϊκής πολυκατοικίας στην περιοχή του Παγκρατίου αποτελούν το πλαίσιο της αρχιτεκτονικής επέμβασης για τη μετατροπή τους σε δικηγορικό γραφείο και εργαστήριο καλλιτέχνη αντίστοιχα. Ο αρχιτέκτονας τους Αγις Μουρελάτος βραβεύθηκε με το «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2013-2017». Βραβείο «Καλύτερoυ έργου νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτίριο των ετών 2013-2017» έλαβε το γραφείο A31 ARCHITECTURE του Πραξιτέλη Κονδύλη για τον χώρο στη Μεταμόρφωση Αττικής αφιερωμένο στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική, στον σχεδιασμό, στον αρχιτεκτονικό φωτισμό, στη σύγχρονη τέχνη και την προαγωγή της δημιουργικής σκέψης στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών.

Η μελέτη του Θεοκλή Καναρέλη για έναν υπαίθριο χώρο λατρείας στο Καζαμάντσε της Σενεγάλης που θα υποδέχεται μουσουλμάνους, χριστιανούς και ανιμιστές βραβεύθηκε στην κατηγορία «Καλύτερη ανεκτέλεστη μελέτη των ετών 2013-2017». Στην πρότασή του δεν υπάρχει κύρια είσοδος αλλά ίσα ανοίγματα, ενώ η κατασκευή δεν φέρει σύμβολα για να αποδυναμώσει παλαιές θρησκευτικές διαφορές. Το βραβείο συναδέλφων στην κατηγορία «Καλύτερη μελέτη των ετών 2013-2017» έλαβε η ομάδα των Ελλης Καρυάτη, Δανάης Μαυρίδου, Ξανθής Σωτηράκη, Χρυσής Σωτηράκη για την ανάπλαση της πλατείας Γαβριήλ Χαρίτου στην περιοχή Εκατό Χουρμαδιές της Ρόδου.

INFO

Τα 6 βραβευθέντα έργα και μελέτες, οι 8 συμμετοχές με έπαινο και ακόμη 12 παρουσιάζονται στο επόμενο τεύχος των «Δομών»