Δύο ειδήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού κάνουν τον εκάστοτε υπουργό να μοιάζει με τον ψεύτη βοσκό από τον μύθο του Αισώπου. «Εντός ολίγου ανοίγει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» και «αυτή τη σεζόν θα εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο». Η χθεσινή ανακοίνωση της Λυδίας Κονιόρδου ότι τον ερχόμενο Μάιο οι επισκέπτες 13 αρχαιολογικών χώρων και μουσείων θα μπορούν να εκδίδουν ηλεκτρονικό εισιτήριο άραγε θα επιβεβαιώσει ή θα αλλάξει την παράδοση; Ο καιρός γαρ εγγύς, η χορηγία της Εθνικής Τραπέζης και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 1,2 εκατ. ευρώ δεδομένη, οι υπογραφές με τον πάροχο θα πέσουν αύριο και οι προθέσεις της νέας προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθηνάς Χατζηπέτρου, θετικές.

Ωστόσο οι επιφυλάξεις απέναντι στην είδηση είναι λογικές, όχι μόνο επειδή από το 2015 επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη ηλεκτρονικό εισιτήριο ακούμε και δεν βλέπουμε (για να μη θυμηθούμε τις εποχές του ΟΠΕΠ), αλλά κι επειδή οι ιθύνοντες παραδέχονται ότι το ΤΑΠΑ είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο για να δεχθεί το βάρος μιας τόσο σοβαρής υποδομής (γι’ αυτό και θα ζητηθεί η συμβολή της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου). Το απαραίτητο σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP) υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο, ώστε να εξασφαλιστεί ο σε πραγματικό χρόνο έγκυρος έλεγχος των εσόδων και η άμεση προστασία των χρημάτων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Εποχή κατά την οποία ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ότι θα έχει προσληφθεί στο μεταξύ επαρκές προσωπικό για να διαχειριστεί τις απαιτητικές υποδομές. Κι αυτό διότι ο οργανισμός λειτουργίας του ταμείου που προσδιορίζει τις αναγκαίες θέσεις εργασίας ακόμη δεν έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις, ενώ εν συνεχεία θα πρέπει να ακολουθήσουν διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και εκπαίδευση.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ. Παρά τις όποιες ελλείψεις πάντως, το ταμείο που αιμοδοτεί το ΥΠΠΟ ετοιμάζεται να ανοίξει και ηλεκτρονικό κατάστημα για να αυξήσει τον τζίρο του, που μόνο από τα εισιτήρια το 2017 έφτασε τα 95 εκατ. ευρώ. Η εικόνα όμως δεν είναι εξίσου καλή από πωλητήρια –πώς άλλωστε, όταν πολλά εξ αυτών δεν διαθέτουν προϊόντα –με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να αφήνουν κατά μέσο όρο μόλις 0,3 ευρώ ανά χώρο (ετήσιος τζίρος χαμηλότερος των 4 εκατ. ευρώ), όταν στη Γαλλία είναι 7 ευρώ. Το ηλεκτρονικό κατάστημα, αν και έτοιμο από τον Νοέμβριο του 2015, δεν λειτουργούσε –η πολιτική ηγεσία δήλωσε ότι αγνοούσε την ύπαρξή του –και προβλέπεται να ανοίξει μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Οσο για το τελευταίο γράμμα που συνθέτει το ακρωνύμιο του ΤΑΠΑ, τις απαλλοτριώσεις, οι ιθύνοντες υποστηρίζουν ότι τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς δεν εκκρεμούν αποζημιώσεις προς τελεσίδικες υποθέσεις και το 2017 διατέθηκαν 4,5 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο η ίδια τάξη δεν φαίνεται να έχει μπει στα περίπου 350 ακίνητα που εκμεταλλεύεται το ταμείο στη Ρόδο και τα 120 στην Πλάκα, καθώς δεν υπήρχε καταγραφή, με αποτέλεσμα το ΤΑΠΑ να χρειαστεί να καταβάλει πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ επειδή δεν είχε υποβάλει ακριβείς φορολογικές δηλώσεις την προηγούμενη πενταετία, αφού δεν είχε σαφή εικόνα για τη διαφορά μεταξύ των ενοικίων που εισέπραττε και των συμβάσεων που είχε συνάψει με τους μισθωτές και έπειτα από αυτοψία θα επαναπροσδιοριστούν εξαιρετικά χαμηλά ενοίκια, θα γίνουν εξώσεις και θα προχωρήσει η εκμετάλλευση κενών χώρων.