Αύξηση εισακτέων ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να ενταχθούν στη λογική της προεκλογικής παροχολογίας και οι θέσεις πρωτοετών φοιτητών στις ανώτατες σχολές της χώρας.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο υπουργός Παιδείας δέχεται εισηγήσεις για γενναία αύξηση εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η οποία μπορεί να φτάσει και τις 2.000 πανελλαδικά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι θέσεις και στα περιζήτητα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας, όπου αντιθέτως αναμένεται μικρή μείωση εισακτέων, ώστε να απορροφηθεί και το κύμα των φετινών μετεγγραφών. Υπενθυμίζεται ότι με τις πρόσφατες διατάξεις που ψηφίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών με αδέλφια στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας, αναμένονται δεκάδες νέων φοιτητών στα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας, στις γραμματείες των οποίων επικρατεί ήδη… πανικός.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, στο υπουργείο Παιδείας χαριτολογούσαν τις προηγούμενες ημέρες ύστερα από σχετική σύσκεψη για το θέμα, με ανώτατο στέλεχος να σχολιάζει στους διαδρόμους του κτιρίου του Μαρουσιού: «Φέτος μοιράζουμε πτυχία»…

ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΦΙΑΣΚΟ. Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων έχει καθυστερήσει φέτος, όπως και ολόκληρη η διαδικασία που προηγείται των διαγωνισμάτων του καλοκαιριού. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι προφανές ότι δεν αντέχει νέο φιάσκο όπως το περσινό, που ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων για το έτος 2017-18 στις 15 Μαρτίου και έναν μήνα μετά τον… άλλαξε, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η μεγάλη μείωση των εισακτέων στις ιατρικές σχολές της χώρας. Οι πληροφορίες από το Μαρούσι αναφέρουν ότι ο υπουργός Παιδείας πέρυσι είχε δεχτεί εισηγήσεις για μείωση των εισακτέων στις ιατρικές σχολές όλης της χώρας κατά 30% σε ορίζοντα τριετίας, αλλά αποφάσισε να εφαρμόσει ολόκληρη τη μείωση αυτή σε μία μόνο χρονιά.

Ετσι πέρυσι, στις 15 Μαρτίου, το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει αριθμό εισακτέων 69.490 (έναντι 69.985 το 2016) και έναν μήνα μετά, τον Απρίλιο, ανακοίνωσε 70.726 εισακτέους για τη χρονιά που διανύουμε.

Φέτος η εξίσωση είναι πιο δύσκολη. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανοίξει τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και σβήνει ΤΕΙ (ενσωματώνοντάς τα σε πανεπιστήμια), ενώ… ζωγραφίζει νέα τμήματα ανά περιοχή. Ολα αυτά χωρίς καμία μελέτη βιωσιμότητας ή χρησιμότητας, αλλά με βάση τα αιτήματα που «φτάνουν» στο υπουργείο Παιδείας ανά περίσταση. Ετσι, στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας όλα αλλάζουν και οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τον αριθμό των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που φέτος ειδικά, θα έχουν άρωμα… προεκλογικής περιόδου.

Οι εισακτέοι θα αυξηθούν κυρίως σε τμήματα της περιφέρειας ή χαμηλού ενδιαφέροντος. Στο περιθώριο των παραπάνω, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παίρνει ένα νέο τμήμα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ζητεί την ίδρυση Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, στην οποία θα ενταχθεί νέο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών φτιάχνει νέα τμήματα (με την κατάργηση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας) και «τραβάει» τρία τμήματα του ΤΕΙ Χαλκίδας που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας…Από την άλλη πλευρά, οι διοικήσεις των περισσότερων πανεπιστημίων της χώρας ζήτησαν για άλλη μια χρονιά μείωση των εισακτέων τους (λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων τους).

Παρέμβαση ιατρικών σχολών. «Συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ανώτατη Εκπαίδευση πράγματα που μας τρομάζουν γιατί ρίχνουν συνολικά το επίπεδο των ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας» λέει στα «ΝΕΑ», παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.

Οι ιατρικές σχολές της χώρας πραγματοποίησαν την πρώτη Σύνοδό τους στο ΑΠΘ και εξέδωσαν πόρισμα – προειδοποίηση προς το υπουργείο Παιδείας. Οπως αναφέρουν, «αρμόδιες για θέματα που άπτονται της βιοηθικής και της ιατρικής δεοντολογίας είναι οι σχολές επιστημών υγείας, καθώς είναι οι μόνες σχολές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Η ίδρυση νέων τμημάτων, σχολών πανεπιστημίων, καθώς και η ένταξη τμημάτων ΤΕΙ σε σχολές ΑΕΙ προϋποθέτει τη σύνταξη μελετών σκοπιμότητας και λειτουργικού κόστους – οφέλους, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων σχολών επιστημών υγείας, ΑΕΙ της ίδιας περιφέρειας».

Η κυβέρνηση αναβαθμίζει τις αστυνομικές σχολές

Aναβάθμιση των αστυνομικών σχολών και των σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας μελετάει τώρα ο υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο της συνολικότερης αναβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης… Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μάλιστα είχε συνάντηση χθες για τον λόγο αυτό με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να μελετηθούν πορίσματα που έχουν κατατεθεί «ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των σχολών».