Σε… κώμα οδηγούνται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μετά την πρόσφατη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας που αλλάζει ριζικά τον τρόπο επιλογής υποψηφίων για εξειδίκευση. Μάλιστα, η σχετική απόφαση προβλέπει ακόμη και την διεξαγωγή κλήρωσης, αφήνοντας έτσι την κατάσταση στην… τύχη της.

Ενα μήνα μετά την υλοποίησή της, οι μονάδες της χώρας μετρούν τις πληγές τους, που δεν είναι άλλες από τις κενές θέσεις σε νέους γιατρούς οι οποίοι θα έπρεπε ήδη να εκπαιδεύονται για να αποτελέσουν τη νέα γενιά εντατικολόγων.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Κοτανίδου, η διαδικασία που κατήργησε το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Οκτώβριο προέβλεπε την προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων προς εξειδίκευση από τους διευθυντές των κλινικών.

Πλέον, για κάθε αναγνωρισμένη προς εξειδίκευση ΜΕΘ και ΜΕΝΝ (Μονάδων για νεογνά) καταρτίζεται και τηρείται ηλεκτρονικός κατάλογος ειδικευμένων γιατρών υποψηφίων προς εξειδίκευση στην οικεία υγειονομική περιφέρεια.

Οι γιατροί καταχωρούνται σε όλους τους καταλόγους των μονάδων (έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν περισσότερες από μία μονάδες της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας) που έχουν συμπεριλάβει στην αίτησή τους και η μεταξύ τους προτεραιότητα ανά μονάδα καθορίζεται από τον χρόνο κατάθεσης και τον απόλυτο αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους.

Συνεπώς, μοναδικό κριτήριο στην επιλογή των υποψηφίων είναι η ταχύτητα κατάθεσης της αίτησης, με τον «γρηγορότερο» να κερδίζει. Μάλιστα, κατά την πρεμιέρα της νέα αυτής διαδικασίας διεξήχθη κλήρωση.

Και ενώ η πρώτη –και τελευταία σύμφωνα με την ίδια απόφαση, καθώς εφεξής ισχύει η ηλεκτρονική λίστα –κλήρωση ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, οι διευθυντές των μονάδων ακόμη περιμένουν να καλυφθούν τα κενά.

Είναι ενδεικτικό ότι στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας στις αρχές Νοεμβρίου δηλώθηκαν 15 κενές θέσεις για εξειδίκευση στην εντατικολογία στα νοσοκομεία της περιοχής. Ομως ενδιαφέρον εκδήλωσαν μόλις πέντε ειδικευμένοι γιατροί. Ακόμη πιο δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για τις ΜΕΘ της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης. Εκεί οι κενές θέσεις ήταν 5, όμως ουδείς εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Οι εφημερίες

Λειτουργικές αρρυθμίες έχουν προκληθεί και στα νοσοκομεία της Αθήνας. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας –του Ευαγγελισμού –καθώς 7 θέσεις παραμένουν κενές το τελευταίο τρίμηνο, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα εφημεριών να καλύπτεται οριακά.
Και ενώ θα μπορούσε κανείς να αποδώσει την απουσία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη μαζική φυγή των γιατρών στο εξωτερικό εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας και των χαμηλών αποδοχών στο ΕΣΥ , η κυρία Κοτανίδου παραθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έως πρόσφατα η εντατικολογία ήταν μία εξειδίκευση που αποτελούσε πόλο έλξης για τη δεξαμενή των νέων γιατρών.

Η τελευταία επιλογή με την μέθοδο που καταργήθηκε έγινε τον Ιανουάριο του 2017, όταν τουλάχιστον 160 ειδικευμένοι γιατροί πέρασαν από συνέντευξη για μία από τις 50 θέσεις που ήταν κενές εκείνη την περίοδο.

Είναι ενδεικτικό ότι εκείνη την εποχή, οι μονάδες του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη μετρούσαν μόλις δύο κενές θέσεις. Οι υποψήφιοι όμως έφτασαν τους 18.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στις ΜΕΘ της χώρας είναι ακόμη πιο ασφυκτική καθώς έχει περιοριστεί ο χρόνος παράτασης για τους γιατρούς που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση στην εντατικολογία.

Η παράταση

Ετσι, ενώ για τους λοιπούς ειδικευόμενους προβλέπεται παράταση στη θητεία τους έως και τέσσερα εξάμηνα –με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις του ΕΣΥ (και) σε νέους γιατρούς –για τους ειδικευμένους που ολοκληρώνουν την εξειδίκευση στην εντατικολογία ο χρόνος παράτασης συρρικνώθηκε πρόσφατα σε μόλις έξι μήνες. Συνεπώς, οι θέσεις που ορφανεύουν καθυστερούν να συμπληρωθούν.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας πρόκρινε το νέο σύστημα επιλογής υποψηφίων με το επιχείρημα ότι η προηγούμενη διαδικασία ήταν αδιαφανής, με στελέχη της οδού Αριστοτέλους να κάνουν λόγο ακόμα και για «στημένες» συνεντεύξεις.
Οι διευθυντές των μονάδων ανά τη χώρα επιμένουν ότι ο τομέας τους είναι δύσκολος και απαιτητικός, συνεπώς οι συνεντεύξεις λειτουργούσαν ως απαραίτητο φίλτρο.

«Η εντατικολογία είναι κατά κοινή ομολογία δύσκολη, επίπονη και απαιτητική. Προϋπόθεση για να την υπηρετήσει σωστά κανείς είναι να διαθέτει τις απαραίτητες ικανότητες αλλά και πηγαίο ενδιαφέρον για μάθηση ώστε να περάσει τις απαιτητικές εξετάσεις στο τέλος της διετούς εκπαίδευσης» σημειώνει η κυρία Κοτανίδου.

Υπό το πρίσμα αυτό, η πρόεδρος της Εταιρείας επιμένει στο πάγιο και σταθερό αίτημα να συμπεριληφθεί στο νέο τρόπο επιλογής των υποψηφίων «η δομημένη συνέντευξη, ώστε να επιλέγονται οι επιστήμονες που πραγματικά ενδιαφέρονται».

Κριτήρια

Μάλιστα, τα μέλη της Εταιρείας δηλώνουν θετικοί στο να ληφθούν και άλλα βελτιωτικά μέτρα στην διαδικασία επιλογής, όπως η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων που θα συνυπολογίζονται για την επιλογή ή την απόρριψη των ενδιαφερόμενων (π.χ. χρόνος που έχει παρέλθει από τη λήψη ειδικότητας).

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Ελένη Μουλούδη, «θα πρέπει να γίνει μετά από συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Υγείας μια προσπάθεια ανεύρεσης καλύτερης λύσης που να συνδυάζει τη λίστα με τη δομημένη συνέντευξη. Με την ίδια λογική άλλωστε που εντάχθηκαν στον υπό διαβούλευση νόμο για τις κρίσεις των γιατρών του ΕΣΥ».