Επανεξέταση του πλαφόν στις προσλήψεις εκπαιδευτικών ζητάει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για εξαίρεση από τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις υπαλλήλων που ισχύει σε όλο τον δημόσιο τομέα. Για μνημονιακή υποχρέωση κάνουν ωστόσο λόγο στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που διαχειρίζεται τα σχετικά στοιχεία προσλήψεων – αποχωρήσεων.

«Το 1 προς 10 στην εκπαίδευση πρέπει να συζητηθεί εκ νέου. Φτάνουμε σε σημεία που κείνται εκτός ορίων» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος. «Οταν φέτος ζητήσαμε από τον κ. Μητσοτάκη 22.500 αναπληρωτές λόγω περισσότερων συνταξιοδοτήσεων πέρυσι, αντιλαμβάνεστε ότι περάσαμε πραγματικά τα όρια» ανέφερε (μιλώντας στον Παραπολιτικά FM).

Οπως μάλιστα είπε ο κ. Λοβέρδος, από τις 22.500 θέσεις αναπληρωτών εγκρίθηκαν οι 19.500. «Θα έχουμε δηλαδή 3.000 λιγότερους καθηγητές και δασκάλους από αυτούς που ζητήσαμε και θα καλύψουμε τα κενά ζητώντας από καθηγητές και δασκάλους να διδάξουν αυτό που λέμε τα εγγύτερα προς την ειδικότητά τους αντικείμενα» επεσήμανε, διευκρινίζοντας πως «είναι ίσως η τελευταία χρονιά που προσπαθούμε να ανοίξουμε τα σχολεία με αυτές τις διαδικασίες».

Διαφωνίες. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο υπουργός Παιδείας θίγει το θέμα της ανάγκης να διευρυνθεί ο αριθμός των προσλήψεων εκπαιδευτικών. Προ ημερών σε σχετική ενημέρωση αρμόδιας επιτροπής της Βουλής είχε τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό των σχολείων καθώς παρατηρείται μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 2013 συνταξιοδοτήθηκαν 6.200 εκπαιδευτικοί και το 2014, 11.200. Στο ίδιο διάστημα, ανέφερε, δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

«Αυτές είναι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα εδώ και χρόνια» σημειώνουν πάντως από το περιβάλλον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, παραπέμποντας στις σχετικές επιταγές που έχουν τεθεί από πλευράς τρόικας για την εφαρμογή του κανόνα 1 προς 10 και περιλαμβάνονται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί πως ανάλογα με τον αριθμό προσλήψεων που θα προκύψει βάσει των υπολογισμών –ειδικά μάλιστα στις περιπτώσεις όπου υπάλληλοι απολύονται και ισχύει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε απολύσεις αντί του μία προς δέκα –θα δοθεί προτεραιότητα σε ευαίσθητους τομείς, όπως της υγείας και της παιδείας.

Το πόρισμα. Το θέμα των μέτρων στο Δημόσιο είχε βρεθεί στο επίκεντρο και με την ανάληψη των καθηκόντων από τον Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Παιδείας, όταν τότε είχε ξεσπάσει αντιπαράθεση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων οκτώ ΑΕΙ της χώρας –χρειάστηκε μάλιστα να φτάσει η συζήτηση στο Μαξίμου. Αναφερόμενος σε αυτό, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε χθες πως από το πόρισμα αξιολόγησης που κατατέθηκε στη Βουλή θα κριθεί το μέλλον των υπαλλήλων. «Από το πόρισμα αυτό θα προκύψει αν θα υπάρξουν απολύσεις στα οκτώ αυτά πανεπιστήμια ή όχι» υπογράμμισε.