Το «καρέ του τρόμου» συμπλήρωσε από χθες ο Κώστας Σακκάς, επιλέγοντας να παραβιάσει τους όρους με τους οποίους είχε αφεθεί ελεύθερος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διωκτικών Αρχών, ο Σακκάς ακολουθεί πλέον τη διαδρομή των Νίκου Μαζιώτη, Πόλας Ρούπα και Χριστόδουλου Ξηρού. Η Αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι «επέστρεψε στην παρανομία», όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, η επιλογή του να εξαφανιστεί δεν ήταν τυχαία.

Η «εξαφάνιση», όπως όλα δείχνουν, ήταν προγραμματισμένη ώστε να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια ακόμα και διακριτικής παρακολούθησης. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής δεν πιστεύουν ότι οι λόγοι που τον ώθησαν να μπει στη λίστα των καταζητουμένων ήταν το ποσό της εγγύησης των 5.000 ευρώ που έπρεπε να καταβάλει χθες, ούτε η επικείμενη δίκη του.

Οι Αρχές συνυπολογίζουν το γεγονός ότι ο Σακκάς με την επιλογή του τα «έπαιξε όλα για όλα», ενώ υπενθύμιζαν ότι κατά την πρώτη του σύλληψη στη Νέα Σμύρνη στις 4 Δεκεμβρίου του 2010, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής σε Αθήνα και Αγρίνιο, ήταν φορτωμένος με σακίδιο που έφερε οπλισμό και στη ζώνη του είχε όπλο με σφαίρα στη θαλάμη.

Ο ίδιος, πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδεχθεί συμμετοχή στους Πυρήνες. Η εξαφάνιση του Σακκά επαναφέρει τις ευθύνες των Αρχών στο προσκήνιο. Ο 30χρονος κατηγορούμενος είχε παραμείνει προφυλακισμένος επί 32 μήνες, καθ’ υπέρβαση του συνταγματικού ορίου της προσωρινής κράτησης, δυνάμει δύο δικογραφιών εις βάρος του. Ακόμη και σήμερα δεν έχει δικαστεί.

Η εξαφάνισή του επανέφερε και την κόντρα Αστυνομίας – Δικαιοσύνης, με τους αστυνομικούς να επαναλαμβάνουν: «Εμείς από τη μια τους πιάνουμε και από την άλλη τους αφήνουν». Μάλιστα, θύμιζαν ότι ο Σακκάς είχε παραβιάσει τους όρους της αποφυλάκισής του και την ημέρα απόδρασης του Ξηρού, ενώ στη συνέχεια σχηματίστηκε και νέα δικογραφία εις βάρος του και συνελήφθη μετά την ταυτοποίηση αποτυπωμάτων του σε σακούλα με υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού που βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων έξω από την πρώτη γιάφκα της οργάνωσης στο Χαλάνδρι. Ομως, και γι’ αυτή την υπόθεση είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αρνήθηκαν να απαντήσουν ευθέως αν ο Σακκάς βρισκόταν υπό παρακολούθηση, πράγμα που συμπεραίνεται πάντως από το γεγονός ότι στην προηγούμενη σύλληψή του, στις 7 Ιανουαρίου, γνώριζαν ότι είχε κοιμηθεί σε σπίτι γνωστής του και όχι στο πατρικό του, παραβιάζοντας τους όρους διαμονής που του είχαν επιβληθεί.

Αλλωστε, όπως υποστήριζαν, όταν ένα άτομο βρίσκεται σε παρακολούθηση δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξαφανιστεί. Μάλιστα, σημείωναν ότι η Αστυνομία δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί κλοιούς παρακολούθησης, όταν μάλιστα αυτή τη στιγμή περίπου 320 κρατούμενοι φυλακών βρίσκονται σε άδεια, ενώ άλλοι 1.882 είναι σε καθεστώς ελευθερίας ή απόλυσης από τις φυλακές υπό όρους.