Η επιχείρηση στην ΕΡΤ έγινε νομιμότατα και με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά την αστυνομική επέμβαση για την εκκένωση του ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή, που πραγματοποιήθηκε στις 04:20 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Μιλώντας στα κανάλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το ραδιομέγαρο ήταν υπό παράνομη κατάληψη και τώρα απελευθερώθηκε.

Όπως είπε, έπρεπε να εφαρμοστεί ο νόμος, να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να παραδοθεί το κτίριο στο νόμιμο ιδιοκτήτη του, το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Κεδίκογλου μίλησε για «λίγες δεκάδες που αντιδρούσαν» και «ήθελαν να επενδύσουν σε σκηνικό αναταραχής». «Δεν δώσαμε αυτήν την ικανοποίηση» είπε και σημείωσε ότι ο χρόνος για τη διεξαγωγή της επιχείρησης επελέγη ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο έντασης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η επιχειρηση πραγματοποιήθηκε εν όψει ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, προκειμένου να αποδεσμευτούν οι ραδιοτηλεοπτικές εγκαταστάσεις για την κάλυψή της. Όπως υπογράμμισε, εάν δεν γινόταν αυτό, ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να ξαναγοράσει τα πανάκριβα μηχανήματα που υπάρχουν στο ραδιομέγαρο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στη διάρκεια της κατάληψης, μέρα με τη μέρα απαξιώνονταν τα μηχανήματα του ραδιομεγάρου, ενώ δεν μπορούσαν να καταβληθούν οι αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ, καθώς δεν υπήρχε πρόσβαση στα αρχεία.

Ερωτηθείς για τις περιφερειακές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, που επίσης τελούν υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι «δεν είναι το ίδιο» με το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πλέον θα αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του ραδιομεγάρου, ενώ θα συνεχιστεί η λειτουργία των στούντιο στην Κατεχάκη.

Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι με τη λειτουργία της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα επανέλθει το σχετικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Θα είναι, πάντως, σημαντικά μειωμένο» σε σχέση με αυτό που πλήρωναν οι πολίτες για την ΕΡΤ, είπε.

Νωρίτερα ο κ. Κεδίκογλου μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της ομαλότητας.

«Επρεπε να τερματιστεί μία παράνομη κατάληψη και αυτό έγινε με τον καλύτερο τρόπο με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή», τόνισε.

Ο υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο Πάντελης Καψής δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι:«Η επέμβαση της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας».