Στο Ευρωδικαστήριο σκοπεύουν να προσφύγουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για να εμποδίσουν την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, επικαλούμενοι την ενσωμάτωση της ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων στα πάγια της επιχείρησης.

Πρώτο βήμα προσφυγής στα ευρωπαϊκά όργανα θα γίνει την προσεχή Τρίτη, οπότε η ΓΕΝΟΠ καταθέτει αγωγή για την πώληση του ΑΔΜΗΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και ενώ είχε προηγηθεί απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με οριακή όμως πλειοψηφία. Ως νομικό επιχείρημα οι συνδικαλιστές θα επικαλούνται την περιουσία των εργαζομένων που σχηματίστηκε από τις ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούσε η ΔΕΗ από το 1960, οπότε και ιδρύθηκε, μέχρι και το 2001, όταν μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία και εισήχθη στο Χρηματιστήριο.

Στο μεταξύ και ενώ σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης πρόκειται να ενημερώσει για τις εξελίξεις το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κοζάνη, όπου η ΓΕΝΟΠ θα του επιφυλάξει «θερμή» υποδοχή, η ΔΕΗ ξεκινά να ετοιμάζει δυο-τρία σενάρια με πωλήσεις μονάδων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα σενάρια που θα ετοιμάσει η ΔΕΗ θα περιλαμβάνουν και πολλά από τα βαριά της χαρτιά, όπως η εκποίηση της νέας μονάδας Πτολεμαΐδας 5, που βρίσκεται στα μπετά (προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ) και που μαζί με τη Μελίτη 2 επρόκειτο να αποτελέσουν το βαρύ πυροβολικό της επιχείρησης για την είσοδό της στην νέα εποχή. Στην ίδια κουβέντα μπαίνει και η έτοιμη Μελίτη 1 ή ο Αγιος Δημήτριος 5 (απόσυρση 2040) με το σκεπτικό κάποιες απ’ αυτές να πουληθούν μαζί με παλιές.