Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα είναι το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί άμεσα από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 σε ένα εκατομμύριο χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και σε ένστολους με μισθό κάτω από 1.500 ευρώ. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμάρας από το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.

Επίσης ο Πρωθυπουργός τόνισε πως άλλα 20 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν για την ανακούφιση των αστέγων.

Μιλώντας από το υπουργείο Οικονομικών παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι

«η προσπάθεια συνεχίζεται» και τόνισε: «Θα γίνουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή οικονομία. Μια νέα Ελλάδα. Αλλά, σήμερα ολοκληρώνεται μια μεγάλη περίοδος δοκιμασιών, και γίνεται ένα νέο ξεκίνημα».

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα στόχος είναι επίσης να καλυφθεί και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων προς τα ταμεία από 1ης Ιουλίου, να εξοφληθούν περισσότερες από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες καθώς και να πληρωθεί μέρος του χρέους.

«Μέσα στο 2014, θα δοθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο σε επιστροφές παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, επιπλέον εκείνων που είχαν προβλεφθεί από το πρόγραμμα. Ετσι, οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών φέτος θα φτάσουν τα 2,8 δισεκατομμύρια» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το οικονομικό επιτελείο, όσον αφορά στο κοινωνικό μέρισμα των 500 εκατ. ευρώ, τον Μάιο θα καταβληθούν εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις στις ασθενέστερες ομάδες με κριτήρια ανάλογα αυτών της χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων.

Επιπρόσθετα 350 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα θα καλύψουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τα ταμεία από 1ης Ιουλίου. Η μείωση των εισφορών θα δώσει ανάσα στην αγορά, είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Από την πρώτη Ιουλίου, θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από την πλευρά των εργοδοτών και από την πλευρά των εργαζομένων. Από 44% του μισθού, περίπου, οι εισφορές μειώνονται κατά 3,9%, στο 40%. Έτσι μειώνεται το εργασιακό κόστος. Για κάθε 100 ευρώ, δηλαδή, που πλήρωναν οι εργοδότες σε ασφαλιστικές εισφορές, θα πληρώνουν τώρα 89 ευρώ. Και για κάθε 100 ευρώ εισφορών που πλήρωναν οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, θα πληρώνουν τώρα 94» εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Αλλο ένα δισ. ευρώ θα δοθεί για την εξόφληση του χρέους.

Εκτιμάται έτσι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 έφθασε στο ύψος ρεκόρ των τριών δισ. ευρώ!

«Οι μακρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρώνονται με επιτυχία. Οταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας ή προσπαθούσαν και να τα ματαιώσουν ακόμα, αυτή η κυβέρνηση ενωμένη έκανε με σοβαρότητα αυτό που είναι η αποστολή της, να βγάλει τη χώρα από την κρίση» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς και προσέθεσε:

«Είχαμε υποσχεθεί να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Και το πετύχαμε.

» Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη Χώρα από την ύφεση. Το πετυχαίνουμε τώρα.

» Αγωνιζόμασταν να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα πιο νωρίς απ’ ό,τι προέβλεπε το Πρόγραμμα, για να μην εξαρτάται συνεχώς η χώρα μας από καινούργια δάνεια. Και το καταφέραμε.

» Είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος στην οικονομία για να ανταμειφθούν οι τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού. Αυτό κάνουμε τώρα».

Δόση όταν ψηφιστούν στη Βουλή τα προαπετούμενα

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης από την Ευρωζώνη θα ληφθεί μόλις περάσουν τα προαπετούμενα από τη Βουλή. Για το αν αυτό θα γίνει με ένα νομοσχέδιο-σκούπα ή με περισσότερα νομοσχέδια θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, στο φλέγον θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ έγιναν δεκτές οι συμβιβιαστικές «ενδιάμεσες» λύσεις της ελληνικής πλευράς.

Ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε από την πλευρά του ότι αυτή η αξιολόγηση ήταν «η πιο δύσκολη ως τώρα».

«Τελειώσαμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Το απόγευμα θα υπάρξει staff level agreement από τους εταίρους. Τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν» τόνισε ο Γ. Στουρνάρας ο οποίος ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους συνεργάτες του για τη στήριξη και τη συνεργασία τους. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ύστερα από μαραθώνιες και δύσκολες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίες διήρκησαν εβδομάδες, οριστικοποιήθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι.

Από το πρωί της Τρίτης, στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Ηδη είχε αναχωρήσει από την Αθήνα ο Πολ Τόμσεν, οποίος αντικαταστάθηκε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα Γουές Μακ Γκρου.

Τρία δύσκολα θέματα εμπόδισαν και την Δευτέρα τη συμφωνία: οι ομαδικές απολύσεις, για τις οποίες η τρόικα επέμενε να καταργηθεί με νόμο το βέτο του υπουργού Εργασίας, οι απολύσεις στο Δημόσιο, με την τρόικα να ζητά ποσοτικό προσδιορισμό τους για το 2015 και το κοινωνικό μέρισμα, από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.