Τις συναντάμε σχεδόν παντού και δεν θέλουμε καμία επαφή μαζί τους. Γι’ αυτό και βρίθουν ελεύθερες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Οι περισσότεροι τις θεωρούμε ζιζάνια και τις ξεπατώνουμε από τους κήπους μας. Ωστόσο οι τσουκνίδες έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες. Η τσουκνίδα μαγειρεμένη έχει ελαφρώς πικρή γεύση που θυμίζει σπανάκι και ξινόχορτο και ελάχιστο άρωμα. Γι’ αυτό και ταιριάζει θεσπέσια στις χορτόπιτες. Τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού εκτιμούσαν ιδιαιτέρως και οι αρχαίοι Ελληνες.

Την τσουκνίδα αναφέρουν ο Ησίοδος, ο Χρύσιππος και ο Αριστοφάνης, ενώ ο Ιπποκράτης υποστηρίζει ότι μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό 61 φαρμάκων. Τις φαρμακευτικές ιδιότητες των χυμών της τσουκνίδας αναφέρει και ο Διοσκουρίδης. Μία λίγο ιδιαίτερη χρήση της τσουκνίδας εφάρμοζαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, οι Ινδιάνοι και άλλες φυλές της Αμερικής και του Καναδά. Κατά κάποιον τρόπο μαστίγωναν το σώμα τους με το φυτό γιατί πίστευαν ότι έτσι θεραπεύονται από διάφορες ασθένειες. Λέγεται ακόμα ότι όταν οι Ρωμαίοι έφτασαν στη Βρετανία έτριβαν στα πόδια τους τσουκνίδες για να τα ζεστάνουν.

Χρήσεις στην κουζίνα

Με τσουκνίδα παρασκευάζονται σούπες και πίτες. Οι τσικνιδόπιτες της Θεσσαλίας και της Ηπείρου είναι διάσημες. Συνήθως μπαίνουν σε συνδυασμό με σπανάκι ή άλλα χορταρικά. Γενικά μπορεί να μαγειρευτεί όπως και το σπανάκι.

Συντήρηση

Δεν συντηρείται. Οταν αποξηραίνεται χάνει βασικά συστατικά της, ενώ όταν καταψύχεται χαλάει. Θα πρέπει να καταναλωθεί φρέσκια.

Μια φορά κι έναν καιρό

Το επιστημονικό όνομα Urtica προέρχεται από το λατινικό ρήμα urere, που σημαίνει καίω και αποδόθηκε από τον Πλίνιο, λόγω της αίσθησης του καψίματος και του κοκκινίσματος που προκαλούσε η επαφή του φυτού με το δέρμα.

Φαγούρα

Το φυτό έχει στην εξωτερική του επιφάνεια τις λεγόμενες κνηστικές τρίχες. Εάν τις παρατηρήσει κάποιος στο μικροσκόπιο, θα δει ότι καταλήγουν σε ένα σφαιρίδιο. Μόλις η εξωτερική επιφάνεια έρθει σε επαφή και εισχωρήσει στο δέρμα, το σφαιρίδιο σπάει, απελευθερώνει μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες και προκαλεί τσούξιμο και φαγούρα.