Πρώτο σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως ήταν το Μουσείο του Λούβρου το 2012, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσίευσε η βρετανική Art Newspaper.

Οι επισκέπτες που πέρασαν το κατώφλι του μουσείου στο Παρίσι έφτασαν συνολικά τους 9,7 εκατ. – ένα εκατ. δηλαδή περισσότεροι σε σχέση με το 2011. Το ενδιαφέρον των φιλότεχνων τράβηξε και η νέα πτέρυγα ισλαμικής τέχνης στο Λούβρο.

Τη δεύτερη θέση κατέχει το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Αύξηση του αριθμού των επισκεπτών παρατηρήθηκε και στα βρετανικά μουσεία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η έκθεση έργων του Ντάμιαν Χιρστ έφερε την γκαλερί Tate Modern στην τέταρτη θέση με 5,3 εκατ. επισκέπτες. Αφήνοντας στην πέμπτη θέση την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Στη λίστα βρέθηκε και το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges στο Μπέντονβιλ του Αρκάνσας, που συγκέντρωσε 565.448 επισκέπτες.

Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι καμία από τις 20 πιο δημοφιλείς εκθέσεις για το 2012 δεν φιλοξενήθηκε σε ένα από τα πέντε μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Η πιο δημοφιλής έκθεση για το 2012 φιλοξενήθηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο υπό τον τίτλο «Dutch Old Masters». Περίπου 10.500 επισκέπτες την ημέρα επισκέφτηκαν το μουσείο – από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2012 – για να απολαύσουν ένα αφιέρωμα σε έργα ολλανδών καλλιτεχνών – ανάμεσα τους και τον πίνακα «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» του Γιοχάνες Βερμέερ.

Με 7.928 επισκέπτες την ημέρα, η έκθεση «The Amazon: Cycles of Modernity» στο Πολιτιστικό κέντρο Banco do Brasil στο Ρίο ντε Τζανέιρο βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Επόμενη στη λίστα είναι η έκθεση με έργα ιταλών καλλιτεχνών του 19ου αιώνα στο μουσείο The State Hermitage στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) που προσέλκυσε 7.747 επισκέπτες την ημέρα.