Όσο περισσότερα τα κιλά του ασθενούς, τόσο μεγαλύτερη η δόση αντιβιοτικών που χρειάζεται, λένε οι επιστήμονες και διευκρινίζουν ότι η αρχή «ίδια δοσολογία για όλους», όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά είναι και επικίνδυνη. Τη μελέτη υπογράφουν ένας αμερικανός και δύο έλληνες επιστήμονες.

Στο ίδιος δημοσίευμα διευκρινίζεται πως με αυτόν τον τρόπο αυξάνει ο κίνδυνος αντίστασης των μικροβίων.

Η έρευνα έγινε από τον Ματθαίο Φαλάγγα, διευθυντή του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών, διευθυντή του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν, βοηθό καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ και τον Δρόσο Καραγεωργόπουλο ερευνητή του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών και γιατρό στο Νοσοκομείο «Υγεία».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έχει ξεπεραστεί πια εκ των πραγμάτων η λογική της ίδιας δοσολογίας για όλους ανεξαιρέτως, καθώς διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων.

Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, το βάρος και η αναλογία του λίπους μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση του αντιβιοτικού στον οργανισμό, πράγμα που μπορεί μειώσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στους ασθενείς με το μεγαλύτερο βάρος.

Επιπλεόν, η διαχρονική αποτυχία εξάλειψης της πηγής μόλυνσης, λόγω ανεπάρκειας της δόσης, αυξάνει τον κίνδυνο αντίστασης εκ μέρους των μικροβίων.

Οι αδύνατοι, από την άλλη πλευρά, ίσως λαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλη δόση αντιβιοτικού, με συνέπεια να εμφανίζουν παρενέργειες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Lancet, θα μπορούσε να υπάρξει στο μέλλον προσαρμογή της δοσολογίας στο σωματικό βάρος κάθε ασθενούς, αν πρόσθετες έρευνες καταλήξουν σε συμπεράσματα που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν ανάλογα τους γιατρούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Στηβ Φιλντ, πρόεδρο του Βασιλικού Κολεγίου Παθολόγων της Βρετανίας, «μια εξατομικευμένη δοσολογία αντιβιοτικών θα αύξανε το κόστος παραγωγής των φαρμάκων, ενώ ήδη οι γιατροί, σε κάποιες περιπτώσεις τροποποιούν τη δοσολογία που συστήνουν».