Μέσα σε μια καθημερινότητα που έχει σημαδευτεί από τον πόλεμο, το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε μέσο αποκατάστασης και ψυχικής ενδυνάμωσης για μια ομάδα γυναικών στη Γάζα, οι οποίες έχασαν άκρα ή υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Οι αθλήτριες συμμετέχουν στην πρώτη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων της Παλαιστίνης, η οποία δημιουργήθηκε με στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να επανενταχθούν στην κοινωνία και να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους μέσα από τον αθλητισμό.
🔴 Gaza war has produced 5,000+ amputees; women form football team for recovery
The Palestine Association Women’s Amputee Football Team, based in Deir el-Balah, now has 11 players—nine with lower-limb amputations and two with upper-limb amputations serving as goalkeepers. The… pic.twitter.com/hlve90TOOl
— NewsTongue (@NewsTongueX) July 17, 2026
Ανάμεσά τους είναι η 23χρονη Φάρα Αμπού Κίνας, η οποία έχασε το αριστερό της πόδι έπειτα από αεροπορική επιδρομή το 2024.
Μετά από μήνες απομόνωσης και αποκατάστασης, γνώρισε την ομάδα και αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο ποδόσφαιρο, βρίσκοντας ένα νέο κίνητρο για τη ζωή της.
Στην ίδια ομάδα αγωνίζεται και η Ροζάν Χάιρα, που επίσης ακρωτηριάστηκε μετά από βομβαρδισμό.
«Η κατοχή ακρωτηρίασε τα σώματά μας, αλλά δεν μπόρεσε να ακρωτηριάσει τα όνειρά μας ή τη θέλησή μας για ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ομάδα αριθμεί σήμερα 11 παίκτριες και, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τις περιορισμένες υποδομές, συνεχίζει να προπονείται χάρη στην υποστήριξη της τοπικής κοινότητας.
Για τις γυναίκες της ομάδας, το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί απλώς μια αθλητική δραστηριότητα, αλλά έναν τρόπο να αφήσουν πίσω το τραύμα, να αποκτήσουν ξανά αυτοπεποίθηση και να συνεχίσουν να κοιτούν το μέλλον με αισιοδοξία.
À Gaza, une équipe de foot redonne l’espoir à des jeune filles amputées de la guerre
➡️ https://t.co/zELMSPOmho pic.twitter.com/QtFAdC2hPi
— RFI (@RFI) July 17, 2026