Η αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασική προσδοκία της Άγκυρας, όπως δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν υποδέχθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο προεδρικό συγκρότημα της Τουρκίας την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενίσχυση των επαφών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνοντας ότι η κύρια προσδοκία της Άγκυρας είναι η επανεκκίνηση της ενταξιακής πορείας της χώρας. Όπως σημείωσε, για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία απαιτείται να ενεργοποιηθούν οι σχετικοί μηχανισμοί και να ξεκινήσουν οι απαραίτητες συναντήσεις.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Τουρκία παραμένει εδώ και χρόνια υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέλος της Τελωνειακής Ένωσης. Υπογράμμισε επίσης ότι, χάρη στα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί, η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παραγωγικό κέντρο για την ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως ανέφερε, η στενή διασύνδεση των οικονομιών Τουρκίας και Ευρώπης ενισχύει την ανταγωνιστική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η Άγκυρα προσδοκά οι νέες ρυθμίσεις της ΕΕ στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων να συμπεριλάβουν και την Τουρκία.

Ασφάλεια, ΝΑΤΟ και περιφερειακές εξελίξεις

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν ουσιαστικά στη σταθερότητα της Ευρώπης. Παράλληλα, τόνισε πως η Άγκυρα αναμένει κινήσεις από τους συμμάχους που θα συνάδουν με το πνεύμα και το δίκαιο της συμμαχίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη συνάντηση εξετάστηκαν και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων και των κρίσεων στην περιοχή. Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, η ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, καθώς και οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο.