Πυρκαγιές μαίνονται στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν σκληρή μάχη ενάντια στις φλόγες που καταστρέφουν χιλιάδες στρέμματα, εν μέσω νέου κύματος καύσωνα στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποστείλει τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη για ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Στη Γαλλία, πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο το βράδυ στο νότιο τμήμα της χώρας έχει ήδη κάψει 460.000 στρέμματα και οδήγησε στην απομάκρυνση 10.000 κατοίκων. Οι αρχές ανέφεραν ότι η φωτιά επηρέασε και τη διεξαγωγή του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη «θα φθάσουν σήμερα από την Κύπρο και τη Σουηδία για να ενισχύσουν τους Γάλλους πυροσβέστες γύρω από το Περπινιάν», όπως ανέφερε στο Χ η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο νομάρχης των Ανατολικών Πυρηναίων, περιοχής που συνορεύει με την Ισπανία, δήλωσε πως «προτεραιότητα της ημέρας είναι προφανώς να ξεκινήσουμε εκ νέου αυτήν τη σφοδρή μάχη για να περιορίσουμε την εξάπλωση της φωτιάς…».

Μάχη με τις φλόγες υπό δύσκολες συνθήκες

Περίπου 700 πυροσβέστες επιχειρούν στην περιοχή, αντιμετωπίζοντας ισχυρούς ανέμους, ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες. Πέντε άνθρωποι, μεταξύ αυτών δύο πυροσβέστες, έχουν τραυματιστεί, ενώ 50 κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Οι φλόγες έχουν εξαπλωθεί στην οροσειρά Ασπρές, περιοχή δύσβατη και άνυδρη. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στον Tour de France ξεκίνησαν το σημερινό σκέλος από το Γκρανολιές της Ισπανίας προς τη Γαλλία, όπου ο τελικός θα διεξαχθεί χωρίς κοινό λόγω της πυρκαγιάς στα Ανατολικά Πυρηναία.

Οι γαλλικές πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και για άλλα πύρινα μέτωπα στη νότια Γαλλία. Τα Ανατολικά Πυρηναία, όπως και 15 ακόμη νομοί, παραμένουν σε πορτοκαλί συναγερμό για καύσωνα, με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η Météo-France προειδοποιεί για «κίνδυνο επίμονων πυρκαγιών», καθώς πρόκειται για το τρίτο κύμα καύσωνα σε λιγότερο από δύο μήνες, με τον υδράργυρο να αναμένεται να παραμείνει στα ύψη έως το τέλος της εβδομάδας.

Ισπανία: Θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς

Στην Ισπανία, το κύμα ζέστης πλήττει κυρίως το νότιο και βόρειο τμήμα της χώρας και αναμένεται να διαρκέσει «τουλάχιστον έως την Τετάρτη», σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet. Οι θερμοκρασίες έφθασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου στην Ανδαλουσία και την Εστρεμαδούρα, ενώ στην Παμπλόνα, όπου ξεκινούν οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ Σαν Φερμίν, ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους 39 βαθμούς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Aemet, Ρούμπεν ντελ Κάμπο, χαρακτήρισε «πολύ υψηλό» τον κίνδυνο πυρκαγιάς, εξαιτίας της «έντονης ζέστης που θα συνεχιστεί πρακτικά όλη την εβδομάδα».

Στην Καταλονία, μια δασική πυρκαγιά κοντά στη Ζιρόνα παραμένει υπό στενή επιτήρηση, καθώς ο καπνός έφθασε μέχρι τις παραλίες της Κόστα Μπράβα και το νησί της Μαγιόρκα, σε απόσταση άνω των 250 χιλιομέτρων. Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις σε περίμετρο άνω των 40 χιλιομέτρων για να αποτρέψουν αναζωπυρώσεις.

Πορτογαλία: Φωτιά στη Βουζέλα

Στην Πορτογαλία, μεγάλη δασική πυρκαγιά κατέστρεψε τουλάχιστον 130.000 στρέμματα βλάστησης στη Βουζέλα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών. Η φωτιά «ήταν υπό έλεγχο χωρίς κίνδυνο εξάπλωσης», ανέφερε η πορτογαλική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Ένα σημαντικό τμήμα της πορτογαλικής επικράτειας παραμένει σε αυξημένο ή πολύ αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, με τέσσερις περιφέρειες στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.