Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που έχει αναλάβει την υπόθεση, για τον εντοπισμό των δραστών των τριών εμπρηστικών επιθέσεων με αυτοσχέδιους μηχανισμούς στη Θεσσαλονίκη. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης (30/6) και είχαν ως στόχο κατοικίες πολιτευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Οι εμπρηστικές ενέργειες είχαν τραγική κατάληξη, καθώς η μητέρα της πολιτεύτριας της Νέας Δημοκρατίας, Αφροδίτης Νέστορα, υπέκυψε στα τραύματά της έπειτα από λίγες ώρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου.

Η αποκαλυπτική μαρτυρία κατοίκου

Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, που μετέδωσε το Mega, τη στιγμή της έκρηξης είδε τρεις ανθρώπους να προσπαθούν να διαφύγουν πεζοί από το σημείο.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι τα άτομα φορούσαν μπουφάν με κουκούλες, γεγονός που του προκάλεσε εντύπωση. Όπως πρόσθεσε, το τρίτο άτομο κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση από τους άλλους δύο.

Εκτιμάται ότι οι δράστες ενδέχεται να είχαν αφήσει το μηχανάκι τους σε κοντινό σημείο, ώστε να διαφύγουν γρηγορότερα μετά την επίθεση.

Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες, δίνοντας έμφαση στη συλλογή βιντεοληπτικού υλικού από την περιοχή. Παράλληλα, αναμένεται άρση απορρήτου επικοινωνιών και «σαρώσεις» κινητών τηλεφώνων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον εντοπισμό των δραστών.

Η στιγμή της  φονικής έκρηξης

Στο βίντεο ντοκουμέντο που μπορείτε να δείτε ακριβώς από κάτω καταγράφεται η στιγμή της έκρηξης στο σπίτι της. Όπως φαίνεται στα πλάνα καταγράφεται διπλή έκρηξη στο σημείο με διαφορά λίγων δευτερολέπτων.

Ο κύκλος των υπόπτων

Σύμφωνα με το Live News, η αστυνομία έχει κύκλο υπόπτων για τον φονικό εμπρησμό και για την ακρίβεια 5 με 6 άτομα που χαρακτηρίζονται δραστήριοι αντιεξουσιαστές.

Ορισμένοι έχουν ήδη εντοπιστεί και συλληφθεί για άλλες υποθέσεις, ενώ άλλοι έχουν καταγραφεί ως πρωτοστάτες επεισοδίων από δύο καταλήψεις, χωρίς αυτό να δημιουργεί οποιαδήποτε βεβαιότητα.

Έτσι, οι αστυνομικοί κοιτάζουν να δουν αν υπάρχει εμπλοκή των ίδιων, κάποιων συνεργών τους ή κάποιων ατόμων νεαρών που έχουν στρατολογήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ακόμη, εξετάζουν αν ο εμπρησμός μπορεί να σχετίζεται με την ένταση στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Χρυσοχοΐδης: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην συλληφθούν οι δολοφόνοι

«Είμαστε συντετριμμένοι και θρηνούμε για την τραγική απώλεια, με τόσο άδικο τρόπο, με μία δολοφονία, ενός συνανθρώπου μας, μίας αθώας γυναίκας. Η σκέψη μας είναι κοντά στην κα Νέστορα η οποία είναι τραυματίας. Ελπίζω πολύ γρήγορα να αποκατασταθεί η υγεία της», λέει στο MEGA και το «Live News» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Ας αφήσουμε τις υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους»

Αναφερόμενος στο θέμα και τις έρευνες των Αρχών, τονίζει:

«Οι υπηρεσίες εργάζονται πολύ σκληρά αυτήν την στιγμή, εργάζονται με συνέπεια, με διεισδυτικότητα, απλώνοντας τον έλεγχο εκεί που πρέπει, απλώνοντας τις έρευνες σε όλα τα πεδία που αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να βρίσκονται οι δράστες, ούτως ώστε κάποια στιγμή να υπάρξει διερεύνηση, εξιχνίαση και παράδοση των κατηγορουμένων στη Δικαιοσύνη. Ας αφήσουμε τις υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους απερίσπαστες, έτσι ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα, κυρίως να γίνει μία δικογραφία η οποία τελικώς θα οδηγήσει τους κατηγορουμένους στο εδώλιο».

Στην ερώτηση αν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κύμα νεοτρομοκρατίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντά:

«Όχι, και το όχι είναι κατηγορηματικό. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο στην Ελλάδα και δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στη χώρα».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην συλληφθούν οι δολοφόνοι»

«Υπάρχουν ακόμα, μία κατηγορία, νοσταλγοί της παλιάς κατάστασης, άτομα δηλαδή τα οποία είναι κανονικοί αναρχικοί, πολλοί εκ των οποίων είναι και εγκληματίες, πολλοί εκ των οποίων έχουν θητεύσει στις φυλακές με ποινές ή έχουν υποδικίες ακόμα, και προφανώς οι ίδιοι δεν εμφανίζονται, χωρίς όμως να έχουν αλλάξει την ιδεολογία της βίας και του μίσους. Αυτοί λοιπόν βάζουν νέα παιδιά προκειμένου να δράσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, να όμως που και τα γκαζάκια σκοτώνουν. Γιατί υπήρχε για πολλά χρόνια η αντίληψη στη χώρα ότι αυτό είναι μία ‘λάιτ’ τρομοκρατία», συμπληρώνει.

Όπως λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην συλληφθούν οι δολοφόνοι αυτοί. Είναι και υπόσχεση δική μου, των υπηρεσιών, είναι υπόσχεση της Δημοκρατίας. Η βία και το μίσος δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Θα συλληφθούν και θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη».