Αρκετές ημέρες πριν καταρρεύσει η πολυκατοικία στα Πετράλωνα, ο κ. Μπάμπης Τσαπάς είχε αντιληφθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το κτίριο. Ο άνδρας, που νοίκιαζε αποθήκη στο υπόγειο για να φυλάει τα εργαλεία της δουλειάς του, περίπου δύο εβδομάδες πριν το συμβάν παρατήρησε πως η πολυκατοικία είχε πάρει κλίση.
Ο ίδιος ενημέρωσε αμέσως την ιδιοκτήτρια της αποθήκης, επισημαίνοντάς της ότι πιθανόν η αιτία να ήταν οι εργασίες για την ανέγερση νέας πολυκατοικίας στο διπλανό οικόπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Τσαπά και όσα δήλωσε στο Live News του Mega, η ιδιοκτήτρια απευθύνθηκε στους υπεύθυνους των έργων, οι οποίοι υποστήριξαν πως η κλίση οφειλόταν στον πρόσφατο σεισμό που ταρακούνησε την Εύβοια.
«Μας είπαν δεν φταίνε οι εργασίες και πως η κλίση είναι από το σεισμό στην Εύβοια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Παραπάνω από 15 μέρες είχε καταλάβει την κλίση της πολυκατοικίας, διότι κατεβαίνω τρία σκαλιά. Η θεμελίωση του κτιρίου είναι πολύ επιφανειακή. Κάθε φορά που άνοιγα τη πόρτα, μια χαρά έμπαινα. Όταν ξεκίνησε η θεμελίωση δίπλα και έπεσε η πρώτη κολώνα, εγώ ανοίγω την πόρτα και δεν άνοιγε. Πάνω από 15 ημέρες πριν το συμβάν. Κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει με την εκσκαφή δίπλα, είχε πάρει κλίση δύο πόντους και πως αυτοί οι δύο πόντοι αρκούν για να μην ανοίγει η πόρτα μου. Το είπα στην ιδιοκτήτρια, πρέπει να έχει πάρει το κτίριο μία μικρή κλίση. Μου λέει θα τους το πω (στους υπεύθυνους των εργασιών της υπό ανέγερσης πολυκατοικίας), τους το είπε κιόλας. Μας είπαν δεν φταίνε οι εργασίες, η κλίση είναι από το σεισμό στην Εύβοια μας είπαν» είπε αρχικά ο Μπάμπης Τσαπάς.
«Το πρόβλημα είναι καθαρά στο ότι δεν έγινε σωστά η αντιστήριξη»
Ο κ. Τσαπάς τόνισε ότι οι εργάτες στην υπό ανέγερση πολυκατοικία φαίνεται να έκαναν προσεγμένη δουλειά, αλλά κάτι δεν πήγε καλά με την αντιστήριξη του εδάφους. Όπως είπε, η πολυκατοικία όπου νοίκιαζε την αποθήκη ήταν γερή και ανθεκτική, χωρίς να έχει παρουσιάσει προβλήματα στο παρελθόν.
«Να πω ότι οι άνθρωποι έκαναν πολλή καλή δουλειά αλλά μάλλον δεν ήταν η κατάλληλη γι’ αυτήν την πολυκατοικία. Η πολυκατοικία που νοίκιαζα την αποθήκη ήταν πολύ γερή. Δεν είχε πρόβλημα. Είχε αντέξει 50 χρόνια, πόσους σεισμούς και θα άντεχε και άλλα 50 αν δεν την πείραζαν. Το πρόβλημα είναι καθαρά στο ότι δεν έγινε σωστά η αντιστήριξη» είπε χαρακτηριστικά.
Ζημιές άνω των 20.000 ευρώ
Ο κ. Τσαπάς, που ασχολείται επαγγελματικά με την επιμέλεια κήπων, είχε αποθηκεύσει στην αποθήκη τα εργαλεία της δουλειάς του, η αξία των οποίων, όπως ανέφερε, ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
«Μετά συνέχισαν και μόλις ξεκίνησαν να σκάβουν στη μέση του οικοπέδου, η κεντρική κολώνα δηλαδή. Εκεί ξεκίνησε. Γιατί δεν ειδοποίησαν τον κόσμο Δευτέρα και Τρίτη. Γιατί να κοιμηθεί μέσα ο κόσμος» ανέφερε, προσθέτοντας πως υπέστη ζημιά άνω των 20.000 ευρώ.







