Η Ρωσία σχεδιάζει να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ να διασφαλίσουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι Ρώσοι εργαζόμενοι από το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπουσέρ στο Ιράν. Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, η ενέργεια αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
«Οι διαδρομές που θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι θα γνωστοποιηθούν στις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαύλους επικοινωνίας για να εξασφαλίσουμε την αυστηρή τήρηση της κατάπαυσης του πυρός κατά τη μετακίνηση του κομβόι», δήλωσε ο Αλεξέι Λιχατσόφ, γενικός διευθυντής της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.
Σύμφωνα με τον Λιχατσόφ, «ένα τελευταίο κύμα» περίπου 200 Ρώσων εργαζομένων αναμένεται να αναχωρήσει από το Ιράν την επόμενη εβδομάδα, υπό ορισμένες επιφυλάξεις. Η Ρωσία έχει κατασκευάσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Μπουσέρ και η Rosatom εξακολουθεί να διατηρεί προσωπικό στο σημείο για την ολοκλήρωση επιπλέον μονάδων.
Πούτιν και Μπιν Σαλμάν συζήτησαν την κρίση στη Μέση Ανατολή
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου Μοχαμέντ μπιν Σαλμάν είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία συζήτησαν την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για την επιδεινούμενη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στην περιοχή, τα θύματα μεταξύ των αμάχων και την καταστροφή στρατηγικών υποδομών. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για άμεση παύση των εχθροπραξιών και την εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της σύγκρουσης, η οποία ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου με τις ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν.
Οι Πούτιν και Μπιν Σαλμάν υπογράμμισαν ότι τα προβλήματα στην παραγωγή και μεταφορά ενέργειας που προκαλεί η κρίση απειλούν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας στο ΟΠΕΚ+ για τη σταθεροποίηση της διεθνούς αγοράς πετρελαίου.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ






