Το σημερινό σκίτσο του Αρκά, με τον διάλογο του λύκου και του πρόβατου, αποτελεί μια από τις πιο σκληρές αλληγορίες για τον κοινωνικό και πολιτικό μαζοχισμό. Το πρόβατο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φανεί «καλό παιδί» και να κερδίσει την εύνοια του θύτη, δηλώνει ότι στηρίζει ακόμα και το «δικαίωμα» του λύκου να το φάει. Αυτή η στάση περιγράφει τέλεια την αυτοκαταστροφική τάση πολλών να υιοθετούν την ατζέντα εκείνων που τους καταπιέζουν, ελπίζοντας ότι με την υποταγή θα σωθούν.

Η κυνική απάντηση του λύκου, «Μισώ τους δικαιωματιστές», είναι το τελειωτικό χτύπημα. Ο θύτης δεν συγκινείται από την πίστη του θύματος, την περιφρονεί. Η χρήση της λέξης «δικαιωματιστές», που συχνά χρησιμοποιείται υποτιμητικά σήμερα, δείχνει ότι για την ωμή ισχύ, ακόμα και η συγκατάβαση του αδύναμου θεωρείται ενοχλητική.

Το μάθημα είναι σαφές: Η ελευθερία δεν κερδίζεται με συγκατάβαση στη βία. Όταν ένα «πρόβατο» νομιμοποιεί τον δήμιό του, δεν γίνεται σύμμαχος, απλώς επιταχύνει το τέλος του, χάνοντας και την αξιοπρέπειά του.