Ραγδαίες εξελίξεις με έντονο πολιτικό αντίκτυπο σηματοδοτεί η διαβίβαση στη Βουλή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δικογραφίας για δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης , για τους οποίους στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με την επιδότηση μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ ευρωπαϊκών κονδυλίων από το προέκυψαν στοιχεία για την τυχόν εμπλοκή των συγκεκριμένων προσώπων.

Το κλιμάκιο των ελλήνων εντεταλμένων ευρωπαίων εισαγγελέων μετά από την πρόσφατη έφοδο που διενήργησε στα γραφεία και με βάση το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους από τη πολύμηνη, ενδελεχή και κάτω από απόλυτη μυστικότητα έρευνα , φαίνεται ότι … σκόνταψαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη , για τους οποίους οι ευρωπαίοι εισαγγελείς αμελλητί , σύμφωνα με όσα επιτάσσει το Σύνταγμα, έστειλαν το φάκελο με όλα τα στοιχεία τη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Και αυτό γιατί , αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων έχει μόνο η Ελληνική Βουλή. Και όπως σημειώνεται σε επίσημη ανακοίνωση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας σε αυτή την περίπτωση ακολουθούνται οι διατάξεις του εθνικού δικαίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οδηγούν στο αδίκημα της απιστίας που φέρεται να τελέστηκε κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων των δύο πρώην υπουργών. Οι εισαγγελείς στο διαβιβαστικό έγγραφό τους ακολουθώντας πιστά τον νόμο δεν προβαίνουν σε καμία αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού ,παρά μόνο διαβιβάζουν το φάκελο στη Βουλή για τα περαιτέρω.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα με επίκεντρο τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται , ενώ μέχρι το τέλος του έτους έχουν προσδιοριστεί και συνολικά επτά δίκες στα ελληνικά δικαστήρια.

«Γνωρίζω πολύ καλά τι έχω πράξει ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης»

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης σχολίασε τη διαβίβαση της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή, αναφέροντας ότι γνωρίζει πολύ καλά τι έχει πράξει ως υπουργός και ότι δεν χρειάζεται να περιμένει την παραπάνω δικογραφία.

Ειδικότερα, στην ανάρτηση ο υπουργός αναφέρει:

«Επί της προς διαβίβαση δικογραφίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή και της φημολογούμενης εμπλοκής του ονόματος μου σε αυτήν: Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τι έχω πράξει ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν χρειάζεται να περιμένω να μάθω τι διαλαμβάνει η ως άνω δικογραφία. Ουδεμία αξιόποινη πράξη έχω διαπράξει κατά την ενάσκηση των καθηκόντων μου. Αυτά επί του παρόντος. Τα υπόλοιπα μόλις λάβω γνώση της δικογραφίας».

«Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο»

Από την πλευρά του ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρει: «Ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άσκησα τα καθήκοντά μου με διαφάνεια και ευσυνειδησία. Η δικαιοσύνη κάνει ανεπηρέαστα τη δουλειά της. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο».