Σε επιφυλακή βρίσκονται η επιστημονική κοινότητα αλλά και οι τοπικές Αρχές μετά το… μπαράζ σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκε χθες μέσα σε λίγα λεπτά στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης.

Το τριπλό… χτύπημα του Εγκέλαδου ξεκίνησε χθες 22 λεπτά μετά τις 11 το πρωί, με τον πρώτο σεισμό να έχει μέγεθος 4,1 ρίχτερ και επίκεντρο 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μιαμούς Ηρακλείου. Το δε εστιακό βάθος καταγράφηκε στα 10 χιλιόμετρα. Μόλις ένα λεπτό αργότερα, νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε και πάλι την περιοχή, έχοντας το ίδιο εστιακό βάθος και επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πύργου Ηρακλείου. Ο τρίτος σεισμός καταγράφηκε στα νότια παράλια της Κρήτης με μικρή διαφορά από τους δύο πρώτους, σχεδόν 25 λεπτά μετά και είχε μέγεθος 4,5 ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 22 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου.

Σε εγρήγορση οι κάτοικοι

Σε εγρήγορση ζητούν οι σεισμολόγοι να βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής, τονίζοντας πως ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, η περιοχή είναι το λεγόμενο ελληνικό τόξο. «Είναι νότια της Κρήτης. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενής. Εχουμε έντονη δραστηριότητα στην περιοχή εκεί. Για τα δεδομένα του τόξου θα μπορούσε να θεωρηθεί μέχρι στιγμής μια φυσιολογική δραστηριότητα. Ωστόσο, καλό να περιμένουμε και τη συνέχεια να δούμε πώς θα εξελιχθεί». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι πρακτικά με αυτές τις δονήσεις ξεκινά η σεισμική ακολουθία, «είναι πολύ πρώιμο, ειδικά για αυτή την περιοχή, να κάνουμε εκτιμήσεις από το πρώτο γεγονός. Και αυτή τη στιγμή είναι δύο σεισμοί με πολύ κοντινή χρονική».

Πάντως για μία ακόμα φορά επανέρχεται στο προσκήνιο η σεισμική… ησυχία και το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Με μια αινιγματική ανάρτηση πριν από λίγες ημέρες στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε αναφορά στη σεισμικότητα στη χώρα μας. Οπως χαρακτηριστικά έγραψε, η σεισμική άπνοια στην Ελλάδα συνεχίζεται από τα τέλη του 2021. «Δείκτης ότι το γεωδυναμικό σύστημα συσσωρεύει ενέργεια. Τα μελτέμια (οι ετήσιοι άνεμοι κατά τον Αριστοτέλη), πάντα εδώ, κάθε καλοκαίρι. Ασφαλής δείκτης του κλίματος της Ελλάδας από την αρχαιότητα».Είναι ενδεικτικό πως τη διετία 2020-2021 είχαν καταγραφεί αρκετοί ισχυροί σεισμοί άνω των 6 ρίχτερ, απελευθερώνοντας, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Σε αντίθεση με τις επόμενες χρονιές που οι σεισμικές δονήσεις δεν ξεπέρασαν σε μέγεθος τα 5 ρίχτερ.