Ερωτήματα προκύπτουν όσον αφορά τον χρόνο που χρειάστηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τη διεξαγωγή ελέγχου στα αρχεία της ΕΥΠ για τις υποκλοπές. Όπως αποκάλυψαν χθες τα nea.gr  ο έλεγχος στα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν μήνυμα (sms) με στόχο να εγκατασταθεί για την παρακολούθησή τους το παράνομο λογισμικό pretador.

«Δηλώνουμε την έντονη ανησυχία και αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γιατί 25 μήνες μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας δεν έχουν δοθεί ακόμη απαντήσεις για ένα μείζον δημοκρατικό και συνταγματικό ζήτημα, για την παρακολούθηση του μισού υπουργικού συμβουλίου, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, εισαγγελέων, πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων», δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της Κουμουνδούρου Σωκράτης Φάμελλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Γεωργία Αδειλίνη, συνοδευμένος από τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Αλέξανδρο Αυλωνίτη και τον συντονιστή των Κοινοβουλευτικών Τομέων ΕΠΕΚΕ Γιάννη Σαρακιώτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «θα συνεχίσει να ζητά απαντήσεις, επιτάχυνση της έρευνας και απόδοση των ευθυνών για ένα μείζον ζήτημα παραβίασης του κράτους δικαίου, που έχει εκθέσει τη χώρα μας στο εξωτερικό και συνδέεται με βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και τη διαφάνεια», συμπληρώνει ο κ. Φάμελλος σημειώνοντας παράλληλα ότι «η απόδοση ευθυνών θα δώσει και ένα μήνυμα στη κοινωνία ότι κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου:

«Επισκεφτήκαμε σήμερα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Γεωργία Αδειλίνη, για να εκφράσουμε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την έντονη ανησυχία μας αλλά και την αντίδρασή μας για τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην ολοκλήρωση της έρευνας αλλά και στην απόδοση ευθυνών για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Είκοσι πέντε (25) μήνες μετά δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για ένα μείζον δημοκρατικό και συνταγματικό ζήτημα, για την παρακολούθηση του μισού υπουργικού συμβουλίου, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, εισαγγελέων, πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων.

Οκτώ (8) μήνες μετά την συνάντηση με την κυρία Γεωργία Αδειλίνη που είχαμε πραγματοποιήσει μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, ήρθαμε ξανά να καταθέσουμε την ανησυχία μας.

Ζητήσαμε απαντήσεις και επιτάχυνση της έρευνας.

Ζητήσαμε να μάθουμε πότε έγινε -όπως αναφέρουν διαρροές στα ΜΜΕ- η αιφνιδιαστική επίσκεψη του κ. Ζήση στην ΕΥΠ, αν ζητήθηκαν και ελήφθησαν τα πλήρη αρχεία, γιατί δεν έγινε η αντίστοιχη έρευνα στους παρόχους και γιατί δεν έγινε η αντίστοιχη έρευνα με την συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Τέθηκαν επίσης εκ μέρους μας και άλλα ερωτήματα, που όλα συμβάλουν στην αποκάλυψη του πραγματικού μεγέθους αυτού του μεγάλου σκανδάλου:

Αν συλλέχθηκαν αρχεία από τον έλεγχο στην ΕΥΠ που να μας δίνουν πληροφορίες για πιθανή παρέμβαση ανώτατου στελέχους της «intellexa» σε συμβάσεις και αρχεία της ΕΥΠ.

Τι γίνεται με την παραίτηση του κεντρικού μετόχου και εκπροσώπου της Krikel που είχε καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλή.

Και, τέλος, αν περιέχεται στην έρευνα το μεγάλο ζήτημα της εξαγωγής του παράνομου λογισμικού predator από τη χώρα μας στο εξωτερικό με ευθύνη του ΥΠΕΞ.

«Να ολοκληρωθεί το συντομότερο η έρευνα»

Αυτό που θέλουμε να δηλώσουμε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι ότι θα συνεχίσουμε να ζητάμε απαντήσεις, να ζητάμε απόδοση των ευθυνών για ένα μείζον ζήτημα συνταγματικής παραβίασης και παραβίασης του κράτους δικαίου που έχει εκθέσει τη χώρα μας στο εξωτερικό και συνδέεται με βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και τη διαφάνεια.

Η δική μας παρέμβαση και η προτροπή να ολοκληρωθεί το συντομότερο η έρευνα συντελεί -επιπλέον της απόδοσης δικαιοσύνης – και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας, εφόσον η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας αλλά και η απόδοση των ευθυνών θα δώσει και ένα μήνυμα στη κοινωνία ότι κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».