Οι παρατηρητικοί σε Βρυξέλλες και Αθήνα πρόσεξαν χθες ότι, στο σχόλιό του για τις αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ του BBC για παράνομες επαναπροωθήσεις με δεκάδες νεκρούς στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο περσινό σχετικό δημοσίευμα των «New York Times». Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ – θυμίζω – οι δημοσιογράφοι ζήτησαν τη γνώμη ενός πρώην επικεφαλής για τις επιχειρήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής, του Δημήτρη Μπαλτάκου, υιού του γνωστού, της ΕΠΟ. Τον οποίο, τα μικρόφωνα κι η κάμερα του BBC, τον έπιασαν να λέει σε κάποιον στα ελληνικά ότι το βίντεο δείχνει λιμενικούς να διαπράττουν ένα «διεθνές έγκλημα». Διόλου τυχαία, το επίμαχο βίντεο ήταν σε αυτά που δημοσίευσαν πέρυσι οι «NY Times». Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα-κόλαφο στην ιστοσελίδα του BBC, το νήμα των αποκαλύψεων συνέχισε το Al Jazeera, δημοσιεύοντας έγγραφα της Frontex που επιβεβαιώνουν τη γνησιότητά του. Ακούω πως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ήταν ενήμερος, εξού και έσπευσε να το αναφέρει στο σχόλιό του. Τι ακριβώς συνέβη, λοιπόν, με τη Frontex; Η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή υποχρεούται νομικά να καταγράφει αναλυτικά τέτοια περιστατικά στα λεγόμενα Serious Incident Reports (αναφορές σοβαρών συμβάντων). Στη Frontex έχουν βρεθεί τουλάχιστον 19 τέτοιες αναφορές. Μεταξύ αυτών και για τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν από το BBC και τους «NY Times», όσον αφορά τα οποία η Frontex γράφει στο επίσημο εσωτερικό έγγραφό της ότι οι ελληνικές Αρχές παρανομούν.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Η αναφορά για Λέσβο

Tο Serious Incident Report, που δημοσιεύτηκε από το Al Jazeera και αφορά το βίντεο της Λέσβου, αναφέρει ότι «το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (σ.σ. της Frontex) επιβεβαίωσε τις πληροφορίες στο άρθρο των “NYT” και διαπίστωσε ότι οι δώδεκα μετανάστες υπέστησαν κακομεταχείριση στις 11/4/2023 και απωθήθηκαν από τη Λέσβο στην Τουρκία. Η απώθηση έγινε από μέσα της Ελληνικής Ακτοφυλακής, συμπεριλαμβανομένου ενός CPB 617 που συγχρηματοδοτήθηκε από τη Frontex, το οποίο μετέφερε τους μετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τους εγκατέλειψε σε σωσίβια λέμβο. Αξιωματικοί της Ελληνικής Ακτοφυλακής αλλά και μασκοφόροι, που ενεργούσαν σε συνεννόηση και συντονισμό με τις ελληνικές Αρχές, διευκόλυναν την απώθηση. Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έτσι μια παράνομη συλλογική απέλαση, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέθεσαν τη ζωή των μεταναστών σε κίνδυνο και τους υπέβαλαν σε απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση. Το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων επαναλαμβάνει την ανησυχία του για την πολιτική απωθήσεων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που εφαρμόζουν οι ελληνικές Αρχές και την εσφαλμένη επιχειρησιακή αναφορά περιστατικών, που συμβάλλει στην απόκρυψη αυτής της πραγματικότητας». Κι επειδή αναζήτησα απαντήσεις, να σας πω ότι η γνησιότητα του εγγράφου και της ύπαρξης δεκάδων ακόμη επιβεβαιώθηκε από πηγές της Frontex.

Η προαναγγελία μέσω των «ΝΕΩΝ»

Θα μάθατε (και θα διαβάσετε στις μέσα σελίδες αναλυτικά) πως στην άτυπη σύνοδο και δείπνο των 27 ηγετών των κρατών-μελών δεν βγήκε «λευκός καπνός» συναίνεσης για τις τρεις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ. Αγκάθι ήταν η απόφαση του ΕΛΚ να διεκδικήσει και τις τρεις θέσεις, προτείνοντας να «σπάσει» η θητεία του προέδρου του Συμβουλίου στα δύο και να τη μοιραστούν με τους Σοσιαλιστές. Ομως όσοι είχαν διαβάσει τη συνέντευξη του Μάνφρεντ Βέμπερ στα «ΝΕΑ» προχθές, δεν εξεπλάγησαν. Διότι ο Βέμπερ είχε προϊδεάσει για τον «αιφνιδιασμό», λέγοντας στη συνάδελφο Μαρία Βασιλείου ότι «θα πρέπει να εξεταστεί η διεύρυνση της προοπτικής των θέσεων» υπέρ του ΕΛΚ. Την ίδια πρόθεση είχε εκφράσει μιλώντας σε ομάδα ανταποκριτών στις Βρυξέλλες το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας.

Ικανοποίηση και προβλέψεις

Από τους κερδισμένους των ευρωεκλογών ήταν το ΚΚΕ και η ικανοποίηση δεν κρυβόταν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Περισσό, όπου βρέθηκαν όλα τα μεγάλα στελέχη, οι κοινοβουλευτικοί, οι υποψήφιοι, δημοσιογράφοι και φίλοι του κόμματος όπως ο Βαγγέλης Κορακάκης και ο Γιώργος Πομάσκι. Η βραδιά προσφερόταν για ποτό και πολύ χαλαρή κουβέντα. Ανθρωπός μου που μίλησε με τα στελέχη, μου έλεγε ότι παρακολουθούν τα περί συγκλίσεων και μετασχηματισμών της Κεντροαριστεράς με ενδιαφέρον, αν και δεν περιμένουν ότι θα προκύψει κάτι νέο εκεί. Την κρατώ την πρόβλεψη γιατί το ΚΚΕ με την ψυχρή ανάλυσή του συχνά πέφτει μέσα.

Καλοκαιρινά δράματα

Εδώ και μήνες ο Κυριάκος Βελόπουλος με τον Παύλο Σαράκη μια τα χάλαγαν, μια τα έβρισκαν, για λόγους που κανείς δεν παρακολουθούσε. Χθες δόθηκε το τέλος, με τη διαγραφή του δεύτερου από την ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, διά λόγους «αλαζονείας», «αχαριστίας», «αμετροέπειας» και «υποτιμητικής συμπεριφοράς προς συναδέλφους».